Обвинените в шпионаж българи отново се изправят пред съда в Лондон

Новини
14:26 - 19 Юни 2024
1412
Обвинените в шпионаж българи отново се изправят пред съда в Лондон

Централният криминален съд в Лондон е насрочил за днес ново предварително изслушване по процеса срещу шестимата българи, обвинени от Великобритания, че са шпионирали в полза на Русия.

Вече 16 месеца Орлин Русев, Катрин Иванова, Бисер Джамбазов, Ваня Габерова и Иван Стоянов се намират в различни затвори в Англия и очакват процесът срещу тях да стартира по същество. Плановете са това да се случи през октомври, но тъй като събраните доказателства са много, се налагат предварителни изслушвания.

Подобно имаше и миналия месец, като петимата отхвърлиха повдигнатите им обвинения за шпионаж, а също и за притежаване на фалшиви документи за самоличност, които бяха открити в домовете им. Шестият обвинен Тихомир Иванчев бе задържан този февруари.

Кралската прокуратура твърди, че българите са наблюдавали хора и обекти, посочени от Русия. Целта на подобни действия била да се помогне на Москва да осъществява враждебни действия срещу набелязаните цели, включително потенциално отвличане.

Групата действала близо две години, като получавала задачи от Ян Марсалек, който стои зад една от най-големите финансови измами в Германия и славещ се с добри връзки с руските тайни служби. Той обаче не е обвиняем по делото.