Обвиниха Александър Манолев , че ползвал европари за лична къща за гости

Новини
17:26 - 07 Октомври 2019
2263
Обвиниха Александър Манолев, че ползвал европари за лична къща за гости

Обвиниха двама за неправомерно получаване на европейски средства за изграждане на "къща за гости" в гр. Сандански. Инициалите, изпратени от окръжна прокуратура - Благоевград за обвиняемите са на Ана Димитрова - А.Д. (на 25 години) и на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев - А.М. (на 43 години).

Обвинителният акт е внесен днес, 07 октомври 2019 г., пет месеца след започване на досъдебно производство по разследвания случай.

В периода от 13 май 2013 г. до 14 октомври 2015 г. обвиняемата А.Д., като търговец - ЕТ "А. - А.Д." гр. Сандански, в съучастие като извършител с обвиняемия А.М. са представяли фалшиви сведения, за да получат евросредства, пишат от държавното обвинение.

Бившият зам.-министър е описан като подбудител и помагач. Документите са представяни пред Държавен фонд "Земеделие" - Областна дирекция "Земеделие" гр. Благоевград, пред Държавен фонд "Земеделие" гр. София и пред Дирекция "Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони" и отдел "Регионална разплащателна агенция" гр. Благоевград.

На 13 май 2013 г., в гр. Благоевград, 25-годишната търговка кандидатствала по мярка "Разнообразяване към неземеделски дейности" от програма "Развитие на селските райони 2007-2013". 

Тя подала заявление за подпомагане за "Изграждане на жилищна сграда за гости" в местността "Чинар куши", в района на гр. Сандански. Тя представила регистрационна карта като земеделски производител, ведно с анкетна карта и формуляр към нея, годишна данъчна декларация за финансовата 2012 г. и справка - декларация за приходите от продажби по видове дейности.

В анкетната карта обвиняемата А.Д. е заявила, че са налице основания за регистрацията й като земеделски производител.

Като основание за това е посочен договор за отдаване под наем на земеделска земя от 01 октомври 2011 г. и стопанисване на лозе с площ 9,7 дка. в местността "Мездра", в района на село Кулата, община Петрич. През стопанската 2011/2012 г. имотът не бил стопанисван от нея, пишат от прокуратурата.

25-годишната дама нямала пари за инвестиция по проекта към датата на кандидатстването й, но тя излъгала в декларация, че е осигурила такива (в размер на 576 668,55 лв., без ДДС). Наред с това посочила, че през 2012 г. имала приход минимум 50 % от земеделска дейност, реализиран от продажба грозде на стойност 6 790 лв. Това също е лъжа, показват данните на прокуратурата.

Обвиняемият А.М. подбудил и умишлено склонил обвиняемата А.Д. за извършване на престъплението. Той й давал съвети и разяснения относно процедурата за кандидатстване, условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, както и необходимите за това документи.

Именно А.М. осигурил счетоводна и строителна фирми, недвижим имот, върху който да се изгради "къщата за гости". Той учредил правото на строеж в поземлен имот в град Сандански. С договор той предоставил паричен заем на управляваното от А.М. дружество сумата в размер на 700 000 лв. Той осигурил земеделска земя за регистрацията на обвиняемата А.Д. като земеделски производител. Той е подписал и договор за отдаване под наем на лозе, като към датата на подписването му А.М., въпреки, че се легитимирал като собственик не е бил такъв. Именно обвиняемият А.М. е осигурил материалите за изграждането на къщата.

Очаква се съдът да насрочи разпоредително заседание по делото, съобщи News.bg.

Припомняме, че заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка през април 2019 г., след като Върховна касационна прокуратура стартира проверка срещу него по повод медийни публикации.

Това не е първият скандал около фигурата на Манолев. Миналата година Александър Манолев бе номиниран за поста на транспортния министър, след оставката на Ивайло Московски.

Тогава обаче Манолев се оттегли още преди да заеме поста с аргумент "медийни публикации срещу него в една определена група". И при забъркването на името му като пореден епизод от "Апартамент гейт" Манолев определи първоначално това като координирана атака и лов на вещици.