Обвиниха антимафиота Георги Караколев за шпионаж

Прави се всичко възможно да няма риск от изтичане на информация

Новини
14:07 - 06 Февруари 2024
10259
Обвиниха антимафиота Георги Караколев за шпионаж

Обвинен е вече антимафиотът Георги Караколев. Той е подведен под отговорност, че докато работел в ГДБОП шпионирал в полза на Русия, съобщи наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев.

Караколев е давал както информация от български служби, така и постъпващи данни от чужди служби. Предавал ги на руски разузнавателни агенции.

Очаква се днес Караколев да бъде разпитан. Той е следен от миналата година. Вече е задържан за до 72 часа.

Разработката стартирала в ДАНС, посочи зам. председателят на агенцията Петър Петров. Изяснява се защо служител на службата е контактувал с обвинения Караколев. Засега той не е обвинен, но вчера са били взети мерки срещу него.

Прави се всичко възможно да няма риск от изтичане на информация. Елиминиран е достъпа на всички замесени лица. 

Не са допуснати действия, които да навредят на националната сигурност на страната. 

Във всяка една служба за национална сигурност редно е да се предприемат действия, ако има проблеми да прочиства службата. 

От самото начало ГДБОП е оказало пълно съдействие на другите служби, стана ясно от брифинга. Служителят в момента е експерт в сектор "Международно сътрудничество и обекти", имал достъп до документи, които подробно са описани и предадени на Прокуратурата. 

За всеки един документ се преценява дали е попаднал в чужда служба.

Всички служители, които минават през службата на МВР минават през куп проверки, но имало и такива, които впоследствие се изкушават да служат на други служби. Ще се взимат допълнителни мерки за защита на информацията. 

Информацията, която е изнасяна е чувствително служебна информация.  Тя е достигнала до руските служби, знаят се конкретните дати. Използвани са различни методи за предаване на данните. Ще искаме европейски заповеди за разследване. 

Знае се, че прокурорите ще поискат мярката за задържане да се гледа при закрити врати, заради класифицираната информация по делото. 

От прокуратурата отказаха да отговорят на някои деликатни въпроси, отговорът на които би попречил на разследването. 

Служителят Георги Караколев е бил и награждаван и наказван с порицание, след което следвало уволнение, но до него така и не се стигнало. 

Разследващите отказаха да отговорят и дали обвиненият е получавал съдействие от друг служител на МВР. В акцията са използвани СРС-та, стана ясно на брифинга.