Обвиниха шефовете на Юве в измами, Роналдо отказа да се яви в съда

Общо 16 служители на италианския гранд са разследвани

Спорт
15:53 - 25 Октомври 2022
1396
Обвиниха шефовете на Юве в измами, Роналдо отказа да се яви в съда

Ръководителите на Ювентус са обвинени в измама и може да бъдат изправени пред съда за предполагаемо фалшифициране на финансови отчети.

Главният прокурор на Торино Ана Мария Лорето изпрати искане президентът на Ювентус Андреа Аниели да бъде поставен под домашен арест, но това предложение беше отхвърлено.

Общо 16 служители на италианския гранд са разследвани, като освен Аниели, за участие в престъпни дейности са заподозрени вицепрезидентът Павел Недвед, изпълнителният директор Маурицио Аривабене и бившият спортен директор Фабио Паратичи, който сега работи в Тотнъм.

Италианската прокуратура приключи разследването си по случая с управлението на финансите на Ювентус в период от 2018 до 2020 година. "Старата госпожа" е разследвана по подозрения във фалшиво счетоводство и пазарни манипулации.

Ювентус е обвинен, че е получил съмнителни приходи през 2018, 2019 и 2020 г. Освен всичко друго, прокуратурата има доказателства, че играчите на "старата госпожа" не са се отказали от част от приходите по време на пандемията от коронавирус, а клубът съобщи, че е намалил заплатите на играчите.

Ювентус, бордът на директорите и членовете му, са били информирани, че настоящата фаза по разследването е завършена, съобщи шефа на прокуратурата в Торино Анна Мария Лорето.

Както съобщава "Ла стампа", футболистът на Манчестър Юнайтед Кристиано Роналдо, който игра за Ювентус от 2018 до 2021 г., отказа да се яви на разпит въпреки искането на прокурора.

От Ювентус или от страна на самия Аниели все още няма никакво официално изявление.

Практиката в Италия е такава, че приключването на разследването обикновено предшества всяко искане от страна на прокурорите за изпращане на заподозрените на съд.

През декември миналата година финансовата полиция в Италия направи обиск в офисите на клуба. Тогава от Ювентус казаха, че винаги са действали според действащите закони и напълно съдействат на властите в тяхното разследване.

Според властите, от Ювентус, чиито акции са листната на Миланската стокова борса, са имали финансовите загуби през 2018, 2019 и 2020 година. Прокуратурата търсеше доказателства за фиктивно изписване на трансфери, както и какво точно се е случило със заплатите на футболистите в периода на пандемията от COVID-19 през 2020 година.

Ювентус се контролира от компанията Ексор, която се ръководи от семейство Аниели.

Бившият нападател на Ювентус Кристиано Роналдо отказа да комуникира с италианската прокуратура по дело за измама, свързано с президента на клуба Андреа Аниели. Това съобщи журналистът Танкреди Палмери в социалните мрежи.

37-годишният португалец игра за Ювентус от 2018 до 2021 г. и записа 134 мача за италианския клуб, като отбеляза 101 гола и направи 22 асистенции.

Аниели е обвинен във финансови злоупотреби, а по време на обиска от полицията беше проучен и договорът на Роналдо заради подозрение за частен договор между клуба и футболиста.