Обявиха извънредно положение във Волос

Причината е наводнение от мъртва риба

Новини
19:16 - 31 Август 2024
2015
Обявиха извънредно положение във Волос

Пристанищният град Волос в Централна Гърция обяви извънредно положение заради наводнение от мъртва риба, което според местните жители може да застраши прехраната им, съобщи държавната информационна агенция.

Месечната декларация за извънредно положение, издадена от генералния секретар на министерството на климата, отговарящ за гражданската защита - Василис Папагеоргиу, ще осигури финансиране и ресурси за ускоряване на почистването на пристанището в залива Пагасетика. Там по крайбрежието и в реките са се натрупали тонове мъртва риба.

Това е втората екологична катастрофа, засегнала пристанището на Волос, което се намира на 3 часа и половина път с кола северно от Атина, след като миналата година в района на Тесалия имаше катастрофални наводнения. Тези наводнения отново напълниха близкото езеро, което беше източено през 1962 г. в опит за справяне с маларията.

"След бурите "Даниел" и "Елиас" миналата есен около 20 000 хектара от равнините в Тесалия бяха наводнени, а различни сладководни риби бяха отнесени от реките към морето", казва Димитрис Клаудатос, професор по земеделие и околна среда в Университета на Тесалия.

Оттогава насам водите на езерото са се отдръпнали драстично, принуждавайки сладководните риби да се насочат към пристанището Волос, което се влива в залива Пагасетика и Егейско море, където те не могат да оцелеят.

Само във вторник (27 август) властите са извадили 57 тона мъртва риба, изхвърлена на плажовете край Волос. По-голямата част от хилядите мъртви риби, които заляха Пагасетика. В устието на река Ксирия са поставени специални мрежи, които да задържат голямото количество мъртва риба. Според местната асоциация на ресторантите и баровете туристическият поток в района вече е спаднал с близо 80% от миналогодишното наводнение.

"Ситуацията с тази мъртва риба ще бъде нашата смърт. Какъв посетител ще дойде в нашия град след това", заяви Стефанос Стефану, председател на асоциацията, по-рано тази седмица. Екологичната криза е предизвикала разследване от страна на прокуратурата.