Обявиха още един симптом на Ковид-19

Новини
23:08 - 28 Октомври 2020
9828
Обявиха още един симптом на Ковид-19

За още един симптом на коронавирусната инфекция предупредиха родни лекари днес. Оказа се, че около 20 процента от заразените с коронавирус, наред с останалите симптоми, проявяват кожен обрив, които при някои са доста силни. Това показват наблюденията на медиците от Клиниката по клинична алергология към Александровска болница.

Много рядко симптомът се проявява като начален - при под 1% от засегнатите от болестта. Обривът при Ковид-19 може да засегне цялото тяло, сочат изследванията на българските лекари.

Заразата може да засегне кожата така, както вирусът засяга и други органи, казва доц. Мария Стаевска - началник на Клиниката по клинична алергология към Александровска болница: "При 20% от пациентите с коронавирус има обриви, въобще някакви кожни прояви. Тоест кожата е също засегнат орган подобно на белия дроб, на сърцето, на нервната система. Вирусът може да засегне всеки един орган. При тези пациенти, които имат кожно засягане, около 20% имат уртикария".

Доц. д-р Мария Стаевска

При 10% от пациентите с уртикария обривът е бил първи симптом, посочва доц.Стаевска: "Ние имахме такива случаи. Идва пациент с уртикария, много изострен, ние го приемаме в клиниката. Реално три дена го лекуваме и той няма никакви проблеми. Ние в клиниката приемаме с бърз тест, който е отрицателен и всъщност при този пациент, както всичко е наред, в един момент се оказва на третия ден, че развива другите симптоми на Ковид-19".

Няма връзка между тежестта на двете заболявания при коронавирус и уртикария, допълни доц.Стаевска: "Пациентите с Ковид-19 и уртикария, които всъщност имат и изява уртикария, в никакъв случай не го карат по-тежко".

Данните на медиците от Клиниката по клинична алергология към Александровска болница съвпадат с изследванията на колегите им от различни държави, които в 502 международни научни публикации са изследвали 202-ма пациенти с коронавирус и уртикария. При около 10% от засегнатите обривът също е бил първи симптом.