Обявиха за издирване възрастния мъж, изчезнал край Лъкатник

Планинските спасители прекратиха операцията

Общество
14:00 - 04 Август 2019
3443
Обявиха за издирване възрастния мъж, изчезнал край Лъкатник

След 7-часова акция по търсене на 74-годишен мъж в района на Лакатник, полицията го обяви за издирване. Мъжът се издирва от снощи от Планинската спасителна служба, като търсенето му бе прекратено през нощта. Акцията бе възобновена тази сутрин в 5.30 ч. и продължи близо 7 часа.

Екипи на ПСС, заедно с служители на полицията и местни ловци са обходили няколко пъти района, но няма следа от изчезналия мъж. На този етап търсенето от страна на ПСС се прекратява и групите от спасители слизат от планината.

От полицията ще обявят мъжа за издирване, а ПСС са готови да им съдействат, ако имат нужда от използване на кучета. 

"Възрастните хора да преценяват добре възможностите си и да не ходят сами в планината", каза Ивайло Човиков от ПСС за Агенция „Фокус“. „Основно възрастни хора се нараняват или в по-отдалечени райони, които са урбанизирани – около разни села, махали, по-близки до пътища. От друга страна, по-посещаеми места, по-достъпни за възрастни хора, като например района на Рилските езера, където има лифт, в района на „Мусала“, на Витоша разбира се, където сега работят и лифтовете – доста хора се качват. Включително и доста възрастни хора, които поради възрастта си не могат да правят големи преходи, но пък лифтовите съоръжения облекчават излета им в планината“, добави Човиков.

Той даде няколко съвета за това как туристите да се предпазят от инциденти в планината. „Да ходят подготвени, адекватно облечени и обути в планината, със заредени телефони, да не ходят сами, да бъдат с група, с приятели, да се съобразяват с метеорологичната обстановка спрямо сезона, да бъдат адекватно подготвени за планината“, поясни Човиков. Планинският спасител добави, че лошото време през последните дни е предпоставка за много наранявания и хората трябва да проверят прогнозата преди да тръгнат на излет.