Обявяват официално Чарлз III за крал на Великобритания

Церемонията е планирана за 14 ч. по Гринуич в Отава

Новини
09:28 - 10 Септември 2022
3082
Обявяват официално Чарлз III за крал на Великобритания

Церемония по възкачването на британския крал Чарлз ще се състои днес в Отава, съобщиха от канцеларията на генерал-губернатора на Канада.

Събитето ще се състои в 14 ч по Гринуич в Ридо Хол, съобщи Ройтерс. Това е официалната резиденция на назначения от Великобритания генерал-губернатор, който действа от името на монарха.

Въпреки че Канада престава да бъде колония на Великобритания през 1867 г., тя остава в Британската империя до 1982 г. и все още е член на Британската общност, предаде БГВойс.

Неин държавен глава е британският монарх.

Обявяването на Чарлз Трети ще стане в Сейнт Джеймс - най-старият кралски дворец и бивша главна резиденция на британския монарх.

Там се събира Съветът по възкачване на престола и за първи път в историята церемонията ще бъде излъчвана на живо по телевизията, съобщи БНТ. Кралят ще направи декларация и ще положи клетва в присъствието на първородния си син Уилям и съпругата му Кейт, кралицата консорт Камила, премиера Лиз Тръс и членове на кабинета.

В отсъствието на краля първо се събира Таен съвет, в който влизат политици, висши духовници и съдии от Върховния съд, които провъзгласяват новия монарх и уреждат процедурни въпроси. Едва след това кралят се присъединява, за да обяви, че поема задълженията на суверен. След обявяването следват 41 топовни салюта. Прокламации ще има и в Шотландия, Северна Ирландия и Уелс.