Очаква ни уникално небесно шоу в неделя

Сатурн ще е най-близо до Земята в неделя

Новини
19:44 - 07 Септември 2024
2574
Очаква ни уникално небесно шоу в неделя

Планетата Сатурн ще се наблюдава най-ясно в нощта срещу 8 септември. Рано сутринта в неделя планетата ще се намира в най-близката до Земята точка от своята орбита.

На 8 септември в 7.35 ч. българско време планетата Сатурн ще бъде в т.нар. противостоене (или опозиция) на Слънцето, обясни Пенчо Маркишки, физик от катедра „Астрономия” на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и от Института по астрономия с НАО при БАН.

Освен че всяка външна планета - от Марс до последната в Слънчевата система, е най-близко до Земята по време на своето противостоене, логично също тогава тя е най-ярка и с най-голям ъглов диаметър, поясни Маркишки. Пак тогава съответната противостояща планета се наблюдава през целите нощи.

„В случая най-подходящата нощ тази година за наблюдение на Сатурн ще бъде нощта срещу 8 септември, но тъй като планетата с пръстените се движи бавно в съзвездието Водолей, тя е удобно видима още от началото на юли и ще се наблюдава все така лесно до около края на септември. Сутринта на 8 септември Сатурн ще бъде на разстояние 1 295 229 080 километра от Земята, след което той бавно ще започне да се отдалечава”, посочи физикът.