Очаквано: Франция на Анри тръгна смело в Париж

Напрежение на трибуните в мача на Израел

Спорт
11:06 - 25 Юли 2024
1158
Очаквано: Франция на Анри тръгна смело в Париж

Домакинът Франция се наложи с категоричното 3:0 над САЩ в мач от първия кръг от Група „А“ на олимпийския турнир по футбол, игран на „Стад Велодром“ в Марсилия. „Петлите“, водени от Тиери Анри, изпревариха Нова Зеландия, който също е с 3 точки, но с по-лоша голова разлика след успеха с 1:0 над Гвинея.

Началото на двубоя не бе зрелищно и головите ситуации пред двете врати липсваха. В края на първото полувреме Франция и САЩ си размениха по едно положение. В 39-ата минута Пакстън Аарънс стреля към долния десен ъгъл, но Гийом Рест спаси, а две минути след това Жан-Филип Матета стреля неточно.

В 59-ата минута „янките“ бяха изключително близо до попадение във френската врата, след като Джордже Михайлович стигна до отбита топка в наказателното поле и от близка дистанция успя да нанесе удар с глава, но за негово нещастие уцели напречната греда.

Само две мкнути след това пропускът на САЩ бе наказан и Франция излезе напред в резултата. Майкъл Олисе пусна към Александър Лаказет, който си овладя топката и нанесе силен удар от сериозна дистанция към долния десен ъгъл, като не остави абсолютно никакви шансове на вратаря Патрик Шулте – 1:0.

В 64-ата минута Щатите имаха възможност да изравнят резултата, след като Пакстън Аарънсън скочи високо, за да засече центриране и отблизо нанесе удар с глава към долния ляв ъгъл, но Гийом Рест направи превъзходно спасяване, след което Джон Толкън нанесе нов удар, но топката се отклони в десния страничен стълб.

Втората греда на САЩ бе наказана с втори гол за Франция, а комбинацията отново бе между капитана Лаказет и младата звезда Олисе. Нападателят подаде към крилото, което овладя елегантно топката, вдигна погледа си и заби топката неспасяемо в десния ъгъл с шут от границата на наказателното поле.

И минималната останала интрига бе заличена в 85-ата минута, когато падна и трето попадение в американската врата. Жорис Шотар центрира от ъглов удар към Люик Баде, който бе абсолютно непокрит и с прецизен удар с глава оформи крайното 3:0 в полза на Франция.

Дълбоко в добавеното време на срещата гол за САЩ, дело на появилия се от резервната скамейка Грифин Йоу, не бе признат заради засада. Дясното крило си пое топката в наказателното поле след хубав диагонален пас, след което нанесе удар към далечния десен ъгъл и не остави шансове на вратаря, но се оказа в нередовна позиция.

Египет завърши 0:0 с Доминиканската република в група "С", докато Мали и Израел също не излъчиха победител, но направиха 1:1 в група "D". Този мач бе силно охраняван, но въпреки това имаше голямо напрежение по трибуните, откъдето освиркаха химна на Израел, а неговите привърженици бяха атакувани от други зрители заради войната в Газа.

В други срещи Ирак се наложи с 2:1 срещу Украйна, Япония разгроми Парагвай с 5:0. Шунсуке Мито и Шота Фуджио се разписаха по два пъти в полза на азиатския отбор. Едно попадение добави и Рихито Ямамото, а парагвайците играха в намален състав от 25-ата минута, когато Вилдер Виера получи червен картон.