Очаквано: Иман Халиф е олимпийски шампион

В оспорван финален сблъсък тя надви китайката Янг Лиу

Спорт
08:35 - 10 Август 2024
1666
Очаквано: Иман Халиф е олимпийски шампион

Алжирската боксьорка Иман Халиф, чието участие на Олимпиадата беше белязано от спорове относно пола ѝ, спечели златото в Париж.

В оспорван финален сблъсък от турнира по бокс за жени в категория до 66 кг тя надви китайката Янг Лиу по точки с единодушно съдийско решение.

Халиф е първата олимпийска шампионка по бокс от африканска страна.

32-годишната азиатка опита да се противопостави на алжирката, но тя нанасяше по-тежки и точни удари. А залата беше изпълнена с нейни сънародници, които скандираха името ѝ от началото до края на мача. Във вторник тя спечели полуфиналната си среща срещу тайландката Джанджаем Суванапхенг, което я изведе до финала.

Така атлетката завоюва седмия олимпийски боксов медал в историята на Алжир, първи от 2000 г. насам, както и първи в историята на нацията в женския бокс.

Халиф спечели първия си двубой на турнира, след като съперничката ѝ Анджела Карини от Италия се отказа от мача със сълзи на очи след само 46 секунди на ринга. Италианката сподели, че е била удряна твърде силно. По-късно стана ясно, че ще ѝ бъде изплатена премия като на олимпийски шампион.