Очаквано: ИТН върна празна папка на Радев, следват избори

Президентът увери,, че ускорява процедурата за служебния кабинет

Новини
11:04 - 28 Март 2024
2327
Очаквано: ИТН върна празна папка на Радев, следват избори

Най-малката партия в парламента - ИТН, получи третия мандат за съставяне на кабинет от президента Румен Радев. Папката прие Ивайло Вълчев, но тя бе задържана само секунди, преди да бъде върната на държавния глава празна. 

Президентът подчерта, че ситуацията показва, че става все по-трудно и не може да се състави управленско мнозинство. 

Напълно разбираме трудната ситуация, в която ни поставиха ненужните промени в Конституцията. за съжаление в това НС гласовете ни бяха твърде малко, заявиха от ИТН. 

Промени, против които ИТН гласува, но за съжаление в това НС нашите гласове бяха твърде малко, за да можем да ги спрем, заяви Вълчев.

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно. Затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва.

Декларирали сме неведнъж, че това управление е порочно, затова трябва да се отиде на избори”, заяви Вълчев преди да върне обратно папката с мандата на държавния глава. 

"Някои определят изборите като хаос и като ненужни, но ние мислим, че те са най-висшата форма на демокрация", подчерта той. И допълни: "Връщаме тази папка, защото това е най-правилното за България. Пожелаваме ви сила и мъдрост и нека оттук-нататък да решават хората", пожела Вълчев. 

Един от големите пороци е разминаване на думите преди и по време на избори и се надявам, че това свършва, заяви от своя страна Румен Радев. 

Веднага след традиционното кафе, започвам срещи с всички кандидат-премиери, увери Радев. Той заяви, че е отложил всички свои официални срещи. Ще направя всичко, за да може този процес да бъде ускорен, увери той. 

Вчера, държавният глава връчи мандат за съставяне на кабинет на втората политическа сила - ПП-ДБ, но премиерът в оставка Николай Денков веднага върна папката празна. ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за политическата криза и за провала на преговорите.  

Президентът обаче не пропусна да припомни на "Промяната", че тъкмо те са усложнили процедурата със съставяне на служебен кабинет заради промените в Конституцията.  

Снимки: Агнес Методиева