Очаквано на Евробаскет: Световният шампион се оказа прекалено силен за четата на Барчовски

За родния тим това бе първи двубой на голям форум от 11 години насам

Спорт
16:31 - 01 Септември 2022
1901
Очаквано на Евробаскет: Световният шампион се оказа прекалено силен за четата на Барчовски

България откри Европейското първенство по баскетбол, но не го направи по начин, по който ни се искаше, тъй като момчетата на Росен Барчовски записаха поражение от световния шампион Испания с 87:114.

За родния тим това бе първи двубой на голям форум от 11 години насам, а шансът да открием първенството с мач срещу първенеца на света бе огромна чест, но и възможно най-трудното изпитание на момчетата ни.

Разбира се, че още преди двубоя България бе категоричен аутсайдер, не само в двубоя, но и в групата, а получилият се резултат определено не е изненада.

Неопитният на подобно ниво роден тим бе далеч от нивото на опонента си, но въпреки това успя да вкара впечатляващите 87 точки. Резултатност, която отборът ни рядко достига и в мачове срещу по-скромни опоненти. Големият проблем днес обаче бе играта в отбрана и леките грешки, които ни лишиха от шанс да окажен съпротива на Испания.

Но едва ли някой е очаквал подвиг срещу световния шампион, а малки изглеждат шансовете и в следващия ни мач, когато се изправяме срещу другия фаворит Турция. Далеч по-реалистично изглежда момчетата ни да мечтаят за победа в мачовете срещу Черна гора, Белгия и домакина Грузия.

Българският тим започна смело и амбицирано днешната среща, като освен, че младият Емил Стоилов имаше честта да вкара първия кош в шампионата, в първата половина на първата четвърт, момчетата ни стояха равностойно.

Испанците обаче отлично свършиха работата си в опазването на звездата ни Александър Везенков, който в много големи периоди просто бе изолиран от играта, а това сериозно се отразяваше и на цялостното представяне на отбора.

С напредването на времето испанците запонаха да трупат своята преднина, която в края на първата четвърт вече бе двуцифрена - 28:17.

Най-големи проблеми ни създаваше най-изявеното име в настоящия тим на испанците - звездата на Реал (Мадрид) - Руди Фернандес, а пропуснатите стрелби, елементарните грешки в защита и страшно многото загубени борби, допринасяха за разликата, която продължи да се увеличава през втората част.

На полувремето вече авансът в полза на испанците беше по-голям от 20 точки, като резултатът на таблото в Тбилиси бе 57:35.

Очертаващата се разгромна загуба още повече повлия на самочувствието и увереността на нашите играчи, като във втората половина на мача ситуацията не се промени особено.

Все пак най-резултатната трета част се оказа и най-равностойната, като България я загуби с 31:32, а в основата на това бе Павлин Иванов и неговите тройки - четири на брой от четири опита.

В крайна сметка България загуби мача с 87:114, а отбелязания брой точки от нашия тим говори за добра работа в нападение, но наистина слабият ни аспект днес бе отбраната.

С най-много точки в мача завърши звездата ни Алексанър Везенков, който направи дабъл-дабъл с 26 точки и 11 борби, а двуцифрен брой точки за нашия тим записаха Павлин Иванов - 12, Емил Стоилов - 12, както и Чавдар Костов с 13.