Очаквано: Рекордно малко деца тръгнаха на детска градина

Едва 14% от запианите хлапета се явиха днес в забавачките в София, в страната процента е под 30

Новини
17:41 - 26 Май 2020
2201
Очаквано: Рекордно малко деца тръгнаха на детска градина

Повечето детски градини в големите общини отвориха отново днес, но хлапетата, които се върнаха на забавачка,  бяха значително по-малко от очакваното. В столицата едва 40% от родителите, обявили предварително, че ще ползват услугите им , заведоха децата си на градина.

Първоначално се очакваше тази седмица забавачка да посещават около една пета от децата. В други големи градове посещаемостта беше между 25 и 30 на сто, показа проверка на Lupa.bg. "Родителите просто не се чувстват сигурни. Днес очаквахме 68 деца, но дойдоха 24", заяви пред сайта ни възпитателка от столична детска градина.

Властите обявиха, че детските градини могат да работят от 22 май, но препоръчаха на родителите, ако могат, да задържат децата си вкъщи. В същото време бяха въведени нови правила за забавачките, които да минимизират риска от разпространение на зарази. Заради мерките за дезинфекция и следене на здравословното състояние на децата някои градини са със съкратено работно време.

По данни на Столичната община в първия ден от отварянето на градините са приети 6348 деца. В яслите са отишли 489 деца. Това прави около 14% от записаните в градините и 25 на сто от децата в яслите. Очакваше се посещаемостта да е около 25 на сто за градините, а в яслите да се върнат около половината деца. От днес в София работят 173 детски градини и 24 самостоятелни ясли. Няколко забавачки пък изобщо не отвориха заради липса на желаещи да ги посещават. Други 7 градини в момента са в ремонт – основно в район "Студентски", и ще отворят в първите дни наюни.

Подобна ниска посещаемост отчетоха и в другите големи градове. В Пловдив капацитетът на повечето групи в отворилите във вторник 49 градини и 16 ясли беше зает на около 30 на сто. Само три градини в града под тепетата не отвориха врати. В две от тях вървят планови ремонти, а в третата има голяма ВиК авария. Веднага след отстраняването ѝ, детското заведение ще възобнови приема.

В Бургас предварителните допитвания да родителите показваха, че около половината от тях ще заведат децата си на градина тази седмица. В първия ден на отварянето на забавачките обаче се оказа, че посещаемостта е около 27 на сто.

Във Варна също в първия ден на отваряне на градините там са се върнали около 30 на сто от децата или 3680 от общо 12 111 записани, съобщиха от общината.

В Стара Загора на детска градина са отишли едва 23% от записаните деца.

Навсякъде децата се приемаха с предварително попълнена декларация за информирано съгласие от родителите, в която се посочва, че не са болни, не са контактували със заразно болен и родителят се съгласява с новите условия на работа на градините. Децата от различните групи влизаха от отделни входове на градината. Преди да бъдат приети, изчакваха реда си с родителите си навън, тъй като възрастните не се допускат в сградата. Температурата на всички малчугани се измерваше предварително.

Според правилата, издадени от властите, помещенията в градините трябва да се дезинфекцират не по-малко от четири пъти дневно. Трябва да се почистват поне два пъти на ден и играчките и пейките на двора, а децата да изкарват навън колкото се може повече време.

Снимката е илюстративна