Очакват провокации на „София прайд филм фест“

Подготвени сме, имаме и частна охрана, каза председателят на организацията Деница Любенова

Новини
15:52 - 06 Юни 2024
2312
Очакват провокации на „София прайд филм фест“

Организаторите на "София прайд филм фест" очакват провокации на тазгодишното издание, 14-о поред, което вече започна в Дома на киното. Освен допълнителни полицейски сили в района, са наели и частна охранителна фирма.

"Подготвени сме, ако това се случи. Полицията е обезпечила сигурността в района около Дома на киното. Имаме и частна охрана", каза адвокат Деница Любенова по БНР.

Тя смята, че "тези нападения може би ще продължат да се случват, но техният интензитет няма да бъде толкова голям". Като довод за това тя изтъкна направените промени в Наказателния кодекс и добавянето на сексуалната ориентация като защитен признак.

"Това е огромна крачка напред. Тя води към някаква част на приемане на ЛГБТ общността".

На предишното издание на фестивала имаше напрежение и сблъсъци около кино "Одеон", когато представители на "Възраждане" и други граждански и родителски организации, застанаха пред входа и не допускаха зрителите на прожекцията на филма "Близо" на белгийския режисьор Лукас Донт.

"Събралата се тълпа, както и отказът за съдействие от страна на служителите на МВР по обезпечаване на спокойното протичане на прожекцията и достъп на публиката до нея принуди организаторите от "София прайд" в лицето на "ЛГБТИ Действие" да отменят прожекцията. Пред свидетели от организацията управителят на киносалона получи закана от протестиращи, че ако допусне следващите прожекции в програмата, ще последват нови такива протести", описа инцидента в писмото си до Столична община председателят на организацията Деница Любенова.

"Изкуството отразява най-добре болката на хората",

отбеляза пред БНР адв. Деница Любенова, председател на организация "Действие". 

"Филмът, с който открихме фестивала – "Домакинство за начинаещи", отразява какво е да загубиш партньора си, с който нямате брак и държавата не признава съжителството ви, и какво се случва с децата му, към които нямаш абсолютно никакви права. Този филм е отражение на голяма част от действителността на ЛГБТ хората във всички държави, в които няма правно признаване на връзките на хора от един и същи пол". 

Акцент в програмата на тазгодишното издание е и испанско-българската продукция „Любен“, 

която след успешно разпространение в Испания идва на фестивала за своята българска премиера. Дългоочакваният филм на режисьора Венци Костов ни намира в едно българско планинско село, сковано от предразсъдъци, където започва летен романс между две момчета от различни светове.

Виктор има уреден живот в Мадрид с партньора си Хосе. Връща се в дома от детството си в България за погребението на дядо си и решава да остане за лятото. Докато се свързва отново с баща си и селския начин на живот, той неочаквано намира любовта в лицето на Любен, 18-годишно ромско момче...

Програма
Домакинство за начинаещи
Дом на киното
04 юни: 20:00

Пътна такса
Дом на киното
05 юни: 20:00

Идеални сме
Дом на киното
06 юни: 19:00

Късометражна програма 1 – Sofia Pride Film Fest
Дом на киното
06 юни: 20:30

Обвиняеми
Дом на киното
07 юни: 19:00

Сребриста мъгла
Дом на киното
08 юни: 20:00

Безсърдечна
Дом на киното
10 юни: 18:30

Късометражна програма 2 – Sofia Pride Film Fest
Дом на киното
10 юни: 20:30

Противник
Дом на киното
11 юни: 20:00

Мелез
Дом на киното
12 юни: 20:00

Любен
Дом на киното
14 юни: 20:00

Пресичане
Дом на киното
15 юни: 20:00