ОЧЕРК: Различният №10

Флориан Вирц прави фурор с екипа на Байер Леверкузен

Спорт
22:59 - 08 Май 2024
8550
ОЧЕРК: Различният №10

Тъй като Байер Леверкузен изпраща всички зад себе си през този шампионат, Флориан Вирц се представя отлично в ролята на класически №10, а той прави революция на тази позиция за отбора на Чаби Алонсо.

Малко преди началото на сезона в сайта на Леверкузен беше публикувано доста странно съобщение, касаещо звездата: "Играчът на Байер Флориан Вирц вече има различен номер в отбора. Двадесетгодишният футболист ще носи фланелката с №10 по собствено желание след преминаването на Керем Демирбай в Галатасарай. Вирц, който е в Леверкузен от 2020 г., винаги е искал да носи фланелката с №10".

Този номер е исторически в света на футбола, като Пеле, Диего Марадона и Лионел Меси са само три от легендите на играта, които са го направили "свой". От всеки, който я носи, се очаква определен творчески блясък, но допълнителният натиск не е стреснал Вирц.

Освен ключовата роля в похода на "аспирините" към титлата в Бундеслигата, той вкара най-бързия гол в историята на Германия срещу Франция по време на една от международните паузи - след само седем секунди, въпреки че това не е негов личен рекорд, тъй като той опъна мрежата в рамките на пет секунди за отбора на Кьолн U19.

Съвременната игра често не улеснява играчите с №10, но Вирц тероризира защитите както на национално, така и на международно ниво, тъй като поддържа емблематичната позиция жива.

След като през 2021 г. се възстанови от застрашаваща кариерата му травма на коляното, 20-годишният футболист "взриви" стадионите в Германия. Но как точно го направи?

Техника от световна класа

Откакто дебютира през 2020 г., стана ясно, че едно от най-смъртоносните оръжия на Вирц е неговата техника. Той има безупречно първо докосване, което му печели време да прецени възможностите си и да постави противниковите защитници пред дилема - или да останат на крака и да позволят на младежа да напредва безпроблемно, или да скочат бързо и да рискуват да бъдат направени за смях.

Освен това Вирц е майстор на пасовете и е забележително точен и чист за играч с №10. Той е на 11-о място в петте големи европейски лиги по изпълнени пасове от 5-15 метра (89% успеваемост), с което се нарежда до такива като Гранит Джака, Родри и Уилям Салиба - играчи, от които не се изисква да правят рисковани, търсещи пасове назад от отбори имащи голямо притежание на топката.

Само в Бундеслигата той е реализирал водещите в кампанията 41 на "едно-две", а само Мартин Йодегард е успял да направи по-голям брой успешни пасове в наказателното поле в петте най-големи дивизии в Европа. Обем, ефективност и въздействие - Вирц притежава всичко това.

Тактическо разузнаване

Вирц отдавна проявява тактическо разбиране, което надхвърля годините му. Това стана ясно, докато играеше футбол в U17 като 14-годишен и освен четири мача, заобиколи голяма част от надпреваравата при 19-годишните, за да направи своя пробив в Бундеслигата. Способността му да се измъква от тесни пространства го прави труден за маркиране и може да победи всеки в двубой един на един навсякъде по терена.

Като такъв той е особено умел в анализа на офанзивни позиции, независимо дали става дума за притискане и привличане на защитник от четворката или за създаване на възможности за двама срещу един вал от петима бранители.

Леверкузен често търси Вирц между линиите, за да напредне бързо нагоре по терена - той е в топ 10 по отношение на прогресивните подавания в петте най-големи дивизии в Европа.

Освен това той бързо разпознава кога да влезе в дълбочина и да предложи излаз срещу силна преса, както и кога е правилният момент да отиде "да убие" или да намали темпото на срещата.

Завършен продукт

И тук Вирц е сред лицата с най-много стрелкови действия в петте водещи първенства в Европа, но е уникален, когато става въпрос за действия за създаване на голове. Въпреки че способността му да завършва, никога не е била под въпрос - първият му гол в Бундеслигата е срещу не кой да е, а Мануел Нойер - преди това той може би е бил виновен за това, че е бил твърде безкористен.

През тази кампания обаче, като творчески талисман в състава на Алонсо, той се прицелва много по-често (2.59 удара на 90 минути спрямо 1.75 в кариерата си) и по-точно (1.43 удара в целта на 90 минути спрямо 0.73).

Доказал е, че е надежден и пред гола, като е реализирал шест от десетте си големи шанса с коефициент от 60%, което го нарежда на фона на по-продуктивните играчи в топ първенството като Луис Опенда (11/24 за 45.5%) и Дениз Ундав (10/18 за 55.5%).

Процентът на КПД

Всички велики играчи с №10 имат в арсенала си първите три характеристики, но работата на Вирц без топката е допълнително умение, което той притежава и което често остава незабелязано. Той има ясно изразено желание да допринася дори без топка - този сезон е в топ 10 на Бундеслигата по спечелени двубои и прекъсвания. Вирц е склонен да пресира и затова е изключително ценен нападател за философията на Алонсо.

Марадона и Меси, ако споменем само тях двамата, бяха свободолюбиви артисти, на които беше позволено да се концентрират върху най-добрите части от играта си за сметка на дефанзивните си задължения. Според тези, които познават Вирц най-добре, обаче той е невероятно последователен и конкурентен.

За играч с неговите умения Флориан предлага и неуморно бягане - неговите средно 7.6 мили (12.3 км/ч) и 33 спринта от старт го поставят в челната петица в Бундеслигата и в двете категории. А зад нахаканата усмивка се крие боец, който е готов да свърши черната работа. Така например, само Тим Клайндиенст от Хайденхайм и Бернардо от Бохум са оспорвали повече двубои, а Вирц е на върха по брой спечелени сблъсъци по земя.

Не е изненадващо, че той често е мишена на противника, но е способен да се справя с единоборства и не се предава лесно.

Подобно на всички водещи играчи с номер 10, Вирц умее да използва момента и неведнъж е правил това, за да постигне божествения резултат. Виждали сме го толкова често с фланелката на Леверкузен - хеттрикът му за титлата е само най-значимото постижение през последните месеци, а попадението му срещу Франция със сигурност е първото от многото и за страната му.

В лицето на Джамал Мусиала Вирц има сериозна конкуренция за роля в отбора на Юлиан Нагелсман за Евро 2024, но селекционерът успя да подразни дуото, което работи в тандем срещу "петлите" и Нидерландия през международната пауза през март. Това само по себе си е апетитна перспектива за привържениците на Германия и кошмарна за останалите.