Очевидци пред Lupa.bg: Забравете морето в Турция, вирусът е навсякъде

Здраве
12:55 - 06 Юли 2020
12461
Очевидци пред Lupa.bg: Забравете морето в Турция, вирусът е навсякъде

„Забравете за морето в Турция. Коронавирусът е навсякъде и въпреки взетите от властите мерки, опасността да се заразите е сериозна”. Това алармираха пред Lupa.bg нашенци, които от години живеят и развиват бизнес в южната ни съседка. Димитър и Биляна Огнянови предупредиха да не се доверяваме на официалната статистика за заболеваемостта.

„Правителството на Реджеп Ердоган умишлено държи бройката на заразените ниска, за да не съсипе докрай и без това западналия туризъм. Затова и въпреки рисковете от коронавирус Турция чака туристи от цял свят по своите курорти, за да се опита да вдигне на крака замрялата икономика”, разкриха нашите читатели.

Като доказателство за конспирацията само преди дни Турция призова ЕС да коригира „грешката” с изключването на държавата от списъка с безопасните страни, чиито граждани могат да пътуват до Общността. Анкара изрази разочарование от решението на Брюксел, информира АФП.

Брюксел публикува списък с 15 държави, където здравната ситуация се разглежда като достатъчно безопасна, за да се позволи на гражданите на тези страни да пътуват до ЕС от 1 юли. САЩ, Русия, Турция и други държави обаче са изключени от списъка.

„Липсата на присъствието на Турция в списъка е разочароваща”, коментира говорител на турското външно министерство. Според спуснатите от властта данни в Турция са регистрирани 5206 починали и близо 210 000 заразени. Смята се обаче, че бойката е поне пет пъти нагоре, т.е., поне 1 милион заразени.

Затова и лекари изразиха безпокойството си, че Турция не следва стандартите на Световната здравна организация.

Турция отчете първия случай на COVID-19 на 11 март. Страната обаче отмени превантивни мерки в началото на юни, като отвори търговски центрове, кафенета, ресторанти и джамии.

Междувременно Германия забрани на своите граждани да пътуват до Турция и още около 160 страни поне до 31 август. Турция, която е на трето място сред любимите туристически дестинации на германците (след Испания и Италия), е особено засегната от наложените ограничения, предаде „Дойче веле”.

През май Турция е приела едва 30 000 туристи, което е с 99,3 процента по-малко в сравнение със същия период на миналата година. През първите 5 месеца на годината броят на туристите в Турция е спаднал с 66,3 процента. Миналата година отпуската си в Турция са прекарали над пет милиона германци.