Одобриха отстъпката от 25 ст. за горивата, но няма да е от 1 юли

Приходната част на бюджета беше приета с пълно мнозинство в парламента

Новини
16:55 - 30 Юни 2022
2861
Одобриха отстъпката от 25 ст. за горивата, но няма да е от 1 юли

Депутатите одобриха помощта за скъпия бензин от 25 стотинки на литър. Приходната част беше приета с пълно мнозинство. Увеличава се и таванът на външния дълг до 10,3 млрд. лв.

Поради забавянето на актуализацията на бюджета в Народното събрание, държавната помощ от 25 стотинки няма да се приложи непосредствено от 1 юли 2022 година, както бе предвидено и обявено в проекта. Това е записано в официална позиция на Българската петролна и газова асоциация оповестена днес.

"Членовете на Българската петролна и газова асоциация винаги са работели в рамките на закона и в този случай също ще се съобразят със законоустановената процедура, а именно - предвидената държавна помощ ще се предлага във всички обекти на членовете на Българската петролна и газова асоциация 3 дни, след като актуализираният бюджет бъде публикуван в Държавен вестник."

Втори ден продължава работата на Народното събрание по актуализацията на държавния бюджет. Тя трябва да влезе в сила от утре, заради което депутатите удължиха работния си ден до приемане на план-сметката.

Как ще се начислява отстъпката?

Собствениците на автомобили и мотоциклети ще трябва да представят при зареждане на бензиностанция свидетелството за регистрация на МПС. Търговецът пък ще издава разширен касов бон, в който ще се вписва регистрационният номер на МПС-то и ще се отразява предоставената компенсация като отстъпка от продажната стойност на зареденото гориво.