Одобриха ваксина срещу омикрон

Разрешението бе дадено от лекарствения регулатор на ЕС

Новини
17:22 - 01 Септември 2022
2380
Одобриха ваксина срещу омикрон

Одобрена е първата ваксина срещу омикрон. Разрешението бе дадено от  лекарствения регулатор на ЕС. Ваксините са на компаниите Pfizer/BioNTech и Moderna, адаптирани за варианта Омикрон, като по този начин проправи пътя за бустерна кампания тази зима.

Така наречените „бивалентни“ ваксини са насочени както към оригиналния вирус, който се появи в китайския град Ухан през 2019 г., така и към подварианта BA.1 на Омикрон, съобщи Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Базираната в Амстердам ЕМА заяви, че двете ваксини, подкрепени за хора на възраст над 12 години, са „първите адаптирани бустерни ваксини COVID-19, препоръчани за одобрение в ЕС“.

„Тези ваксини са адаптирани версии на оригиналните ваксини Comirnaty (Pfizer/BioNTech) и Spikevax (Moderna), за да бъдат насочени към подварианта Омикрон BA.1 в допълнение към оригиналния щам на SARS-CoV-2“, заяви тя.

Европейските държави се стремят да ускорят въвеждането на новото поколение ваксини, за да могат да започнат бустерни кампании преди опасенията за рязко нарастване на COVID-19 през втората половина на тази година, предаде БГНЕС.

Комисарят по здравеопазването на ЕС Стела Кириакидес приветства решението като „важно за защитата на европейците срещу вероятния риск от есенни и зимни вълни от инфекции“.

„Трябва да сме готови да посрещнем още една зима с COVID-19“, каза тя в изявление.

ЕМА заяви, че проучванията показват, че новите инжекции могат да „предизвикат силни имунни реакции“ срещу COVID-19.

Тя заяви, че „в частност те са по-ефективни при задействането на имунни отговори срещу подварианта BA.1, отколкото оригиналните ваксини“. Кириакидес от ЕС заяви, че очаква ЕМА да се произнесе относно ваксините, адаптирани за сега доминиращите щамове BA.4 и 5, „през следващите седмици“, съобщи АФП.

Понастоящем 27-те страни от ЕС все още използват същите ваксини срещу коронавирус, които бяха одобрени преди почти две години за използване срещу оригиналния щам.

Въпреки че те предлагат известна защита срещу по-новите варианти, започна надпреварата за създаване на ваксини, които да са насочени и към по-леките, но по-заразни щамове Омикрон.

Докато предишните „опасни варианти“ като Алфа и Делта в крайна сметка изчезнаха, Омикрон и неговите подразделения доминираха през 2022 г. Типовете BA.4 и BA.5 по-специално допринесоха за вълната от нови случаи на заболяването в Европа и Съединените щати през последните месеци.

Поради това здравните органи се стремят да получат актуализирани ваксини възможно най-скоро преди опасенията за нова вълна на заболяването по-късно тази година.

Всички варианти на Омикрон обикновено протичат по-леко, тъй като се заселват по-малко в белите дробове, а повече в горните носни пътища, причинявайки симптоми като треска, умора и загуба на обоняние.