Официално: Изритаха Русия от Световното в Катар!

Новини
20:28 - 28 Февруари 2022
4826
Официално: Изритаха Русия от Световното в Катар!

Световната футболна организация – ФИФА, официално изхвърли Русия от евентуално участие на страната на предстоящия Мондиал 2022 в Катар. Това се случи часове, след като МОК спря участието на руските атлети от участие във всички спортове след размирните събития, които се случват в Украйна.

Това означава, че мачът срещи Полша, който се явяваше първи плейоф за Катар 2022 няма да се играе, след като и футболисти и треньори на поляците бойкотираха срещата заради действията на Русия в Украйна и така Левандовски и компания продължават служебно към следващия кръг, в който при успех могат да си осигурят "билети" за континенталната надпревара.

Русия няма да участва и в Европейското първенство по футбол за жени в Англия това лято, а решението няма краен срок и то ще бъде преразгледано в даден момент в бъдеще време.Спартак Москва също ще пострада от това решение, тъй като ще бъде дисквалифициран от Лига Европа, където трябваше да се изправи в 1/8-финал срещу РБ Лайпциг. Въпреки изхвърлянето на страната от международния футбол сезонът в руското първенство засега ще продължи.

УЕФА пък вече премахна договора си с руската енергийна компания Газпром за сътрудничество, след като страните си партнираха от 2012-а година, а европейският футбол получаваше по 40 милиона евро на сезон. ФИФА вече описа като „абсолютен ужас“ случващото се на територията на Украйна

“След първоначалните решения, предприети от Съвета на ФИФА и Изпълнителния комитет на УЕФА, които предвиждаха предприемането на допълнителни мерки, ФИФА и УЕФА днес заедно решиха, че всички руски отбори, без значение дали са национални или клубни, ще бъдат изключени от участие в състезанията на ФИФА и УЕФА до следващо нареждане. Тези решения бяха предприети днес от Съвета на ФИФА и Изпълнителния комитет на УЕФА, които са най-висшестоящите органи за вземане на решения на двете институции по отношение на подобни спешни въпроси. Тук футболът е изцяло обединен и е в пълна солидарност с всички засегнати хора в Украйна. Президентите на ФИФА И УЕФА се надяват, че ситуацията в Украйна ще се подобри значително и бързо, за да може футболът отново да бъде пример за обединение и мир сред хората”, пише в изявлението на двете футболни централи.