Официално от ЦИК : Отводът на Карадайъ и Пеевски е напълно законен

Интересът към машинното гласуване е минимален, твърдят от комисията

Новини
13:59 - 02 Юни 2019
2064
Официално от ЦИК: Отводът на Карадайъ и Пеевски е напълно законен

Шефката на Централната избирателна комисия Стефка Стоева потвърди, че отказът на двама избрани евродепутати от ДПС да заминат за Брюксел за напълно законен. Миналата седмица ЦИК заличи от листата на избраните кандидатите от ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, след като двамата подадоха заявления за отказ от правото си да бъдат евродепутати.

След решението на ЦИК "Движение България за гражданите" (ДБГ) обвини комисията, че е нарушила закона при обявяване на 17-те български евродепутати, като не е съобщила имената на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ.

"Те се водят избрани и като такива могат да подадат оставка само пред парламента в Брюксел. Това се прави, защото Пеевски е в несъвместимост като български и европейски депутат едновремено и трябва да се откаже от нашия парламент до края на мандата му", заяви пред бТВ в събота председателят на движението Димитър Делчев.

"ЦИК заличи от листите Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, защото те се отказаха от правото си да бъдат евродепутати. ЦИК не е нарушила закона", категорично заяви пред БНР шефката на комисията Стефка Стоева.

Стоева е поредният председател на ЦИК, който поиска постоянна изборна администрация. "За това е необходимо решение на парламента, но аз лично бих го предложила", каза Стоева пред БНР. Тя обаче направи уговорката, че първо е необходим сериозен и задълбочен анализ на изборите и в момента е рано да се правят заключения за необходими промени в изборното законодателство.

Според нея квадратчето "Не подкрепям никого" вече няма смисъл, след като отпадна санкцията за задължително гласуване.

"Не са много гражданите, които са гласували машинно. Само 158 968 души общо са се възползвали, т.е. 7.59 процента", посочи още Стефка Стоева.

В секциите с машинно гласуване те са над 27%, останалите са гласували с хартиена бюлетина, сочат данните на ЦИК.