Официално: "Ацтека" приема откриването на Мондиал 2026, той завършва в Ню Йорк (ВИДЕО)

САЩ, Мексико и Канада са съдомакини на надпреварата, за първи път ще се изиграят 104 мача

Спорт
11:39 - 05 Февруари 2024
1435
Официално: "Ацтека" приема откриването на Мондиал 2026, той завършва в Ню Йорк (ВИДЕО)

ФИФА обявиха най-важните новини, които ще съпътстват предстоящ Мондиал 2026, който ще се проведе едновременно в три държави - САЩ, Мексико и Канада и за първи път ще се изиграят 104 мача. Легендарният стадион "Ацтека" в Мексико Сити ще бъде домакин за трети път в своята история на откриването на най-големия футболен форум на планетата. Мондиалът през 2026 година стартира на 11 юни, като подобно на 1970 и 1986 година, ще се играе на най-известният стадион в Северна Америка.

Интересното е, че при последното откриване в Световното първенство в Мексико, България взе участие при равенството с актуалния шампион на планетата - Италия (1:1), преди 38 години, когато Наско Сираков донесе точката на "лъвовете". Акцията на Сираков тогава се оказа безценна, защото класира България за директните елиминации за първи път в историята ни. Там на 1/8-финалите “лъвовете” отново играха на “Ацтека” срещу домакина Мексико и загубиха с 0:2.

Най-важният мач на турнира пък ще се проведе на 26 юли в Ню Йорк, на стадион - ”Метлайф” в Ню Джърси. Това ще бъде втори финал на световно първенство в САЩ, след като точно преди 30 години, когато България завърши на четвърто място, Бразилия триумфира срещу Италия в Лос Анджелис, на "Роуз Боул".

Както е известно, за първи път рекордните 48 отбора ще вземат участие от турнира. Въпреки разширения брой участници, няма да видим промяна в традиционното разпределение на отборите в груповата фаза и ще видим по 4 отбора в 12 групи, а не както се говореше до скоро, че ще наблюдаваме революционните 16 групи по 3 отбора. Както до този момент, първите два отбора ще продължат напред, а осемте най-добри, заели третите места също ще продължат напред. Това означава, че за директните елиминации ще се класират цели 32 отбора и за първи път на световно първенство ще видим фаза на 1/16-финалите.

Програмата предвижда САЩ да приема 78 мача мача, докато в Канада и Мексико ще се играят по 13 мача. След като мексиканците получат честта да открият форума, ден по-късно на 12-ти юни ще видим и първите мачове в САЩ и Канада, като "кленовите листа" ще го направят в Торонто.

"Янките" пък ще имат възможността да открият домакинстването си в Лос Анджелис.

Канада ще е страната, която ще има най-малко градове, където ще се играе футбол - това ще бъдат Торонто и Ванкувър. Мексиканците също няма да се разпрострат на много места и ще капсулират своите 13 мача в три града - столицата Мексико Сити, както и Гуадалахара и Монтерей. Американските граждани и туристи пък ще разполагат с най-много разнообразие. Там ще има футбол на цели десет места - Сиатъл, Сан Франциско, Лос Анджелис, Хюстън, Далас, Канзас Сити, Атланта, Маями, Бостън, Филаделфия, Ню Йорк.

В груповата фаза между 11-и и 27-и юни ще видим срещи във всички изброени градове, като при първите елеминационни двубои положението е почти същото. Единствно в мексиканския Гуадалахара и американския Филаделфия няма да се играе футбол на 1/16-финалите между 29-и юни и 3-и юли, а жителите и посетителите на Лос Анджелис и Далас ще имат щастието да видят по два мача от тази фаза.

Нататък на 1/8-финалите, които ще се проведат в периода 4-7 юли отново ще видим футбол и в трите държави-домакини, като мачове ще се играят във Ванкувър, Мексико Сити, Сиатъл, Хюстън, Далас, Атланта, Филаделфия, Ню Йорк. След това 1/4-финалите започва абсолютната американска доминация. Тогава между 9-и и 11-и юли стадионите в Лос Анджелис, Канзас, Маями и Бостън ще определят финалната четворка.

Полуфиналните мачове са на 14-и и 15-юли, като в тези дни ще се играе футбол в Далас и Атланта, мачът за малкия финал на 18-и юли е в Маями, а както вече стана ясно големият финал на 19-и юли е в Ню Йорк.