Официално: Утре обявяват "Трети март" - бъдещият политически проект на Румен Радев

Тервел Пулев и Весела Лечева застават зад движението

Новини
20:35 - 03 Септември 2023
11188
Официално: Утре обявяват "Трети март" - бъдещият политически проект на Румен Радев

Създаването на движение "Трети март", което мнозина очакват да прерасне в партия, ще бъде обявено утре в 11:30 часа в пресклуба на БТА. Според официалното съобщение ще се представи идеята за провеждане на референдум за запазването на 3 март - Деня на освобождението на България от османско иго за национален празник.

На деловия президиум ще застанат проф. Искра Баева, бившият министър на спорта Весела Лечева, евродепутатът Петър Витанов, боксьорът Тервел Пулев и други.

Тези имена сочат само едно - че утре ще се постави началото на бъдеща партия около президента Румен Радев. Всъщност самият той анонсира създаването на Движение "3 март" от връх “Свети Никола” в реч за 146-ата годишнина от Шипченската епопея.

“Днес казваме “не” на подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на Конституцията. Народното движение няма да допусне 3 март да бъде заличен, националната ни памет - изтрита, а българската държавност - разградена”, каза Радев, а след това повтори думите си на Петрова нива.

Инициативата е в отговор на намерението на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС да извършат поправки в Конституцията и да впишат 24 май за национален празник. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вчера критикува партньорите си от (не)коалицията за начина, по който са представили тази идея. Той подчерта, че я подкрепя, но не трябвало да бъде в пакет с конституционните реформи, защото цялото обществено внимание са насочвало в тази посока и дори и да има добри предложение, те няма как да получат широко обществено одобрение. Според Борисов промяната на националния празник можела да стане само чрез поправка на Закон, а не ремонт на цялата Конституция.

Политолози и анализатори още преди месеци посочиха, че това е идеалната възможност на Румен Радев да се вклини в изпълнителната власт чрез свой проект.

По Конституция, до края на мандата си, той няма право да участва активно в политиката и със сигурност самият Радев ще се стреми да се разграничи от Движение "3 март", но предвид хората, които са начело, е повече от сигурно, че самият той е дал одобрение за всеки един от тях.