Огнян Герджиков: Наблюдаваме политически инфантилизъм

Решението е на балотажа избран да е този с повече гласове, категоричен е професорът

Новини
09:23 - 21 Октомври 2022
2291
Огнян Герджиков: Наблюдаваме политически инфантилизъм

"Направо не е за коментиране това, което се случва последните два дни в Народното събрание. Това е безпрецедентна ситуация в историята ни, парламентаризмът е заплашен. Много тясно се тълкуват разпоредбите на конституцията. Там е казано, че решенията се вземат с повече от половината присъстващи. Хубаво, но спазвайки строго тази норма, може никога да не се стигне до избор на председател, което значи това Народно събрание да бъде закрито", заяви проф. Огнян Герджиков - председател на 39-ото народно събрание, депутат от НДСВ и служебен премиер в първото правителство, назначено от Румен Радев в началото на 2017 г.

"Щом една правна норма в строгото ѝ тълкуване води до липса на изход, то трябва да се намерят аналогични решения. Това решение е: балотаж и на него - който събере повече гласове. Това е моето разбиране. Щом една разпоредба води до патова ситуация, това може да бъде до края на света!", допълни той.

"Може да се стигне до произнасяне на Конституционния съд, не мога да знам какво ще бъде неговото решение. Впрочем КС е в непълен състав и това е още един грях на нашия парламент, който вече толкова време не попълва неговия състав, този на ВСС и на още 6-7 органа. Това показва колко слабо работи Народното събрание. Парламентът е избран по надлежния ред и е конституиран, просто няма председател", каза още професорът.

"Нито една от партиите не иска да отстъпи в този избор - това е политически инфантилизъм. Те показват, че не могат да намерят решение, с което да отворят вратите и законодателният орган да започне да действа, да се приемат бюджетът и другите важни закони. Това е най-важното, което трябва да направят. Политическата логика е такава, че водещата сила предлага председател и той бива избиран. Досега сме имали едно-две изключения - Михаил Миков и Ива Митева например, които бяха избрани от вторите групи, но това са изключения", каза пред "24 часа" Герджиков.

"Близо 2 години парламентът не работи като хората. Това показва липса на зряла политическа воля. Още едно доказателство е отказът на повечето партии да се ползват от посредничеството на Росен Плевнелиев и Соломон Паси. Това е странно, защото никой не кара партиите да се съгласят с това, което им се предлага.

Но отказът априори показва липса на зрялост. Наподобяват ми на малко дете, което казва: Аз такова не обичам! Ама опитвал ли си го? Не, но не го обичам! Същата работа е с тези депутати. Защо априори отказват посредничеството?! Все още съм оптимист за съставяне на правителство, макар и умерен, защото не мога да си представя, че чак ще я докарат дотам, че да не могат да излъчат и кабинет. И други държави са имали политически кризи, но нашето изглежда вече върховно постижение", заяви бившият председател на НС.

"Ако се стигне до трети мандат, президентът трябва да го връчи на най-малката партия, защото тя е и най-малко конфронтационна. По отношение на Стефан Янев няма натрупани негативи, самият той е разумен и балансиран. И би било възможен изход. НДСВ е донор на много от партиите. То и на ГЕРБ бяхме в началото донор. Сега чувам за Янев, лично аз не съм дарявал нищо, макар да му симпатизирам. Работил съм с него и го намирам за умен, балансиран и интелигентен човек", призна Герджиков.

"Ще ми се този парламент да оцелее до местните избори поне, за да може да се свършат важните неща, но не смея да бъда такъв оптимист. Партиите действат малко като в предизборна кампания. Но това не се харесва на хората. Тези дни, като ходя из София, непрекъснато чувам как мърморят недоволно - какви са тези народни представители, какво е това чудо?! От два дни чувам непрекъснато обидни думи по адрес на Народното събрание, много неприятни", завърши професорът.