Огромен пожар в ирански затвор

Затворът "Евин" е известен с това, че той е основното място, където биват изпращани политически затворници, задържани чуждестранни журналисти и лица с двойно гражданство

Новини
09:46 - 16 Октомври 2022
1744
Огромен пожар в ирански затвор

Голям пожар е избухнал в затвора "Евин" в иранската столица Техеран, предават Би Би Си и Ройтерс. 

От сградата се чува стрелба. Пътищата към затвора са блокирани, а на мястото има много линейки, съобщават свидетели на мястото на събитието.

В изявление на иранските съдебни власти се посочва, че пожарът е започнал след сбиване между затворници, осъдени за финансови престъпления и кражби. От пожарната служба в Техеран обаче са заявили пред иранските държавни медии, че причината за инцидента се разследва.

Държавните медии цитираха също неназован представител на иранските сили за сигурност, който заявил, че ситуацията в затвора вече е "спокойна". Очевидец, цитиран от Ройтерс, посочил, че пред сградата е имало множество членове на специалните сили, а видеа, публикувани в интернет, показаха как сили за борба с безредиците са влезли в съоръжението.

Затворът "Евин" е известен с това, че той е основното място, където биват изпращани политически затворници, задържани чуждестранни журналисти и лица с двойно гражданство.