Охраненият Караиванов: Гонзо ще се справи

ФИФА и УЕФА са доволни от проведения конгрес, заяви човекът в новия Изпълком

Спорт
10:21 - 18 Март 2024
2891
Охраненият Караиванов: Гонзо ще се справи

Президентът на Българската професионална футболна лига Атанас Караиванов, който бе избран от делегатите на извънредния конгрес на БФС да бъде част от Изпълнителния комитет на футболната централа, заяви, че едно от основните неща, които се планират в близко бъдеще, е постепенното преминаване на администрирането на първенствата от Първа и Втора лига към БПФЛ.

"Г-н Георги Иванов категорично показа, че е човекът спечелил доверието на най-много делегати на този извънреден конгрес. Направи ми впечатление, че самата му кампания и срещите с клубове бяха успешни. Аз не съм се занимавал с такава кампания, но получих достатъчно голям брой отзиви от клубове, футболни деятели, че са впечатлени от комуникацията с него в тези срещи. Предполагам, че това е надделяло при формирането на избора", сподели бившият журналист за избора на Гонзо за президент на БФС.

"Бих поздравил администрацията на БФС за провеждането на Конгреса, на същото мнение са и представителите на ФИФА и УЕФА, с които имах възможност да разговарям. Фактът, че Общото събрание бе излъчено и с картина, и със звук в интернет пространството, а и в много медии, даде възможност и на футболната общественост да види как протича подобно мероприятие, колко е сложно и отговорно. Надпреварата беше честна и това стана ясно за обществото. Благодаря на делегатите, които са гласували за включването ми ИК - това е уважение към клубовете от професионалната лига", допълни той.

"Трябва да отбележа, че офисите ни в сградата на НФБ "Бояна" са врата до врата с тази на Иванов. Имам преки впечатления от периода, в който бе назначен като технически директор.

Видях начина, по който работи, идеите, които реализира с много енергия и хъс. Надявам се, че за тази тежка и отговорна позиция, ще покаже своето умение да носи отговорност и да работи в екип. Убеден съм, че ще се справи - той опозна системата и обогати опита си от работата в големи клубове.

Едно от нещата, които още от самото начало, трябва да се случат, е да се успокои футболната общественост и да се вдъхне увереност на обществото, че промяната е реална и е за добро.

Реалното прехвърляне на администрирането на футболното първенство в Първа и Втора лига към нас ще се случи поетапно до две години. Тези неща ще ги обсъдим с него, както и с всички колеги от Изпълнителния комитет. Това трябва да бъде общо решение. На базата на уставите на двете организации и Закона за спорта е нужно да бъде изработена наредба за взаимодействие между БФС и БПФЛ, където ще се опишат ангажиментите на двете организации.

Също така е необходим правилник за управление на телевизионните и рекламни права, който трябва да бъде приет от лигата. Ще коментираме нещата стъпка по стъпка, за да се случват реално, а не изведнъж, за да има време лигата да набави финансиране и кадрови ресурс. След избора си за Президент преди година и осем месеца работих в дух на партньорство и приятелско отношение с Боби Михайлов и Михаил Касабов, техния управленски екип и администрация. Сега с Георги Иванов ще направим необходимото най-добрите европейски практики в отношенията асоциации-лиги да се пренесат у нас в условие на договорна стабилност, интегритет и прозрачност", завърши Караиванов пред dsport.