Около 15 хиляди души гласуват чрез подвижните избирателни кутии

Политика
09:58 - 04 Ноември 2021
1212
Около 15 хиляди души гласуват чрез подвижните избирателни кутии

"Почти на всички последни избори в подвижни секции гласуват около 15 хиляди души - карантинирани и с увреждания. Това каза пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда за това ще могат ли да гласуват всички карантинирани.

Според нея сега на 14 ноември, дори да има по-голям брой желаещи карантинирани да гласуват, няма да има проблем с набирането на хора, които да обслужват подвижните избирателни секции, смята Лазарова.

Избирателната активност е винаги около 50 на сто, посочи още тя.

Лазарова припомни, че на изборите на 4 април не е имало никакви затруднения за гласуването на карантинираните. Тогава са гласували общо 15 000 души в почти 500 подвижни секции, като в тях включваме и хората с увреждания, поясни още в "Преди всички" Лазарова. Тогава и заявление за гласуване можеше да се подаде три дни преди изборите и можеше да се гласува само по настоящ адрес за карантинираните.

Почти същото число карантинирани са гласували и на 11 юли на изборите, но в по-малко секции - около 380 секции.

Сега за тези избори - на 14 ноември, за разкриване на подвижна секция е необходимо 7 души да са подали заявление за гласуване с подвижна изборна секция, посочи още Лазарова.

Тя поясни, че 15 -20 минути сега са отделени за гласуване на карантинираните, за да има възможност за дезинфекция и за придвижване до адреса.

"ЦИК е разработила правилата за гласуване и на карантинираните, оттук насетне общинските власти и политическите партии трябва да се включат активно в процеса на подготовка за работа на подвижните избирателни секции", заяви Лазарова.