Окончателно: Митничарите ще могат да проверяват и задържат суми и под 10 000 евро

Новини
17:53 - 18 Септември 2023
3728
Окончателно: Митничарите ще могат да проверяват и задържат суми и под 10 000 евро

На второ четене парламентът прие промени във Валутния закон. 

Текстовете бяха приети със 119 гласа "за“, 36 бяха "против“ и 36 гласуваха с "въздържал се“.

Вносител на законопроетка е Министерският съвет. Той е част от пакета закони, които парламентът трябва да разгледа, за да получи новия транш средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

С промените се въвеждат нови правила относно контрола за на движението на непридружените парични средства и изискването за предоставяне на декларация за оповестяване на паричните средства. Със законопроекта се допълват и санкциите при неспазване на процедурите.

Така властите ще могат да задържат и суми с по-нисък праг от допускания , който в момента е 10 000 евро, за които има съмнения, че са свързани с престъпна дейност и осъществяване на ефективен контрол в съответствие с европейските изисквания.

Освен това - при пренасяне на средства в размер на 30 000 лева или повече, или тяхната равна стойност в друга валута, през границата на страната митническите служители проверяват за наличие или липса на публични задължения.

В случай, че се установят задължения от 5000 лева или повече не се допуска пренасянето на сумата, а парите могат да бъдат запорирани.

В хода на дебатите от "Има такъв народ“ и "Възраждане“ бяха категорични, че няма да подкрепят законопроекта. Според тях се създава възможност за произволно задържане на средства на границите от страна на митничарите.