Окончателно: Приравняват антигенните към PCR-тестовете

Новини
17:51 - 22 Декември 2020
2439
Окончателно: Приравняват антигенните към PCR-тестовете

Бързите антигенни тестове се добавят като лабораторен критерий в дефиницията за случай на COVID-19, което дава шанс за допълнителна лабораторна диагностика  на заразата в страната.

Процедурата става възможна със заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, съобщават от здравното министерство.

Лицата с положителен антигенен тест щe бъдaт отчитани като потвърдени случаи на СОVID-19 в Единния информационен портал и ще подлежат на 14-дневна изолация, а техните близки контактни лица - на 10-дневна карантина - същото, което се прилага и при положителните случаи, потвърдени с PCR тестове.

Провеждането на бързи антигенни тестове ще се извършва от лечебни заведения (самостоятелни медико-диагностични лаборатории, медицински и диагностично-консултативни центрове, лечебни заведения за болнична помощ, центрове за спешна медицинска помощ, комплексни онкологични центрове) и РЗИ.

Бързите антигенни тестове ще се извършват съобразно посочените в заповедта критерии, които включват при болни лица - провеждане в рамките на 5 дни от началото на клиничната картина, а при контактни - в рамките на 7 дни от последния контакт със заразен.

При пациенти с клинични симптоми, отговарящи на критериите за COVID-19 и отрицателен резултат от бърз антигенен тест, се провежда PCR изследване, а при невъзможност да се извърши нов бърз антигенен тест - след 2-4 дни.