Окончателно: ВАС отмени уволнението на бившия шеф на полицията в Пловдив Йордан Рогачев

Новини
20:18 - 08 Януари 2024
31603
Окончателно: ВАС отмени уволнението на бившия шеф на полицията в Пловдив Йордан Рогачев

Върховният административен съд потвърди решението, с което административните магистрати в Пазарджик отмениха уволнението на бившият шеф на полицията в Пловдив Йордан Рогачев. То е било обжалвано, но според ВАС документът е правилен и следва да остане в сила.

Рогачев беше уволнен на 9 август 2021 г., а заповедта за това беше отменена през следващата година. Една от причините за наказанието му беше, че ползвал три служебни автомобила за лични цели. Според Административния съд в Пазарджик обаче нямало доказателства, че колите са се движели по разпореждане на директора или пък че той е пътувал в тях.

Върховните магистрати посочват, че при повторно разглеждане на делото е прието, че "е наложено дисциплинарно наказание за две нарушения, като второто от тях е следствие на първото: неизпълнение на заповед на министъра на вътрешните работи и използване на служебно положение за лична облага". Според тях обаче неспазването на правилника, който забранява ползването на техника за лични нужди не попада в хипотезата на "използване на служебно положение за лична облага". Освен това министърът на вътрешните работи е трябвало да определи 2 наказания за двете нарушения, което не било направено.

Пред съда са разпитвани служители на полицията по времето когато Йордан Рогачев е бил директор. От показанията им станало ясно, че макар и трите автомобила да са се движили до места извън Пловдивска област, а в пътните книжки да е бил записан градски маршрут, това не доказва, че са ползвани от полицейския шеф за лични нужди. Свидетелите са посочили, че документите се оформяли така, за да не се знае докъде пътува директорът.

Министерството на вътрешните работи трябва да заплати на Йордан Рогачев 1200 лв. разноски за адвокатско възнаграждение. Решението на ВАС е окончателно.

От ноември т.г. бившият директор на полицията е назначен като помощник-ректор на Медицинския университет в Пловдив. Начело на ОД на МВР-Пловдив беше от 31 юли 2019 г. до уволнението си, а преди това ръководи пазарджишката дирекция.