Олаф Шолц: Нека европейците да подкрепят повече Украйна

Новини
20:01 - 24 Януари 2024
2666
Олаф Шолц: Нека европейците да подкрепят повече Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц призова европейските страни да положат повече усилия в подкрепата си за Украйна в борбата ѝ срещу руската инвазия.

"Участието, което другите европейски страни до момента са заявили за 2024 г., все още не е достатъчно", каза Шолц в интервю за вестник "Цайт".

"Европа трябва да обсъди колко средства може да отдели всяка страна, за да можем значително да увеличим подкрепата си", каза той.

Украйна трябва да може да защитава територията си, заяви Шолц, "и това не бива да се проваля заради липса на противовъздушна отбрана, артилерия, танкове или боеприпаси".

"Твърдо убеден съм, че Европа трябва да направи повече, за да подкрепи Украйна и тя да се защити", каза той пред вестника.

Шолц също така се оплака, че Германия получава критики от други страни членки на ЕС във връзка с това достатъчна ли е нейната подкрепа за Украйна, въпреки че отделя много средства, за да помогне на държавата.

"Не ми харесва, че постоянно съм критикуван в Германия, че правителството не прави достатъчно и е прекалено нерешително. А реално правим повече, отколкото други страни от ЕС, много повече", заяви Шолц.

"Ето защо в момента разговарям с много мои колеги и искам да полагат повече усилия по въпроса".