Олимпиакос - новият крал на Балканите

Гръцкият тим пренаписа историята, печелейки първата европейска купа за страната си

Спорт
15:30 - 03 Юни 2024
2406
Олимпиакос - новият крал на Балканите

Началото на сезона по нищо не предвещаваше такъв развой и финал за славния Олимпиакос. Гръцкият отбор, който преди дни записа най-големия си международен успех - спечелената надпревара Лига на конференциите, доказа, че епитетът "гранд" никак не е случаен, когато се изписва или изговаря преди името на "червено-белите".

Трофеят е най-големият във футболната клубна история на Гърция, а мнозина биха го приравнили с чудото от 2004 година, когато "елините" спечелиха и европейската титла, надигравайки домакина Португалия на финала. Тогава в герой се превърна Ангелос Харистеас, реализирал единственото попадение в Лисабон, а сега на гребена на вълната беше мароканецът Аюб Ел Кааби, който в 116-ата минута "взриви" модерната OPAP Arena (известен още като Agia Sophia Stadium) - стадионът на един от най-големите врагове на Олимпиакос - АЕК.

И всичко това дойде само дни, след като 19-годишните футболисти на "червено-белите" спечелиха и младежката Шампионска лига, надделявайки на финала над Милан. И то по категоричен начин - 3:0!

Сега пак беше намесена италианска връзка, тъй като Фиорентина падна на колене в Атина, макар и само с 0:1 и то след продължения. Представелите на Апенините вече се подготвяха за изпълнението на дузпи, но 30-годишният Ел Кааби не беше казал последната си дума. Не случайно африканският нападател беше избран и за футболист на сезона в надпреварата.

След това едната част на стадиона в гръцката столица изпадна в делириум, а другата трябваше да преглътне втора поредна загуба, след като падна на финала и миналата година - 1:2 от Уест Хем, като победното попадение на Джаред Боуен падна в последната минута на Fortuna Arena в Прага.

След фаталното дежа вю на Фиорентина, бившият футболист на "ла виола" и настоящ на гръцкия тим - Стеван Йоветич, беше един от най-щастливите на терена.

"Първа европейска купа за Олимпиакос, а и за мен. Истински горд съм с всички момчета. Атмосферата на стадиона беше невероятна, което допълнително ни помогна. Записахме велика година, изстрадахме я. Комплименти и за Фиорентина, чийто тим достигна финалната битка в две поредни кампании. Няма от какво да се срамуват футболистите на тима, дадоха всичко от себе си. Желая им всичко най-хубаво", заяви 34-годишният черногорец, който се появи на терена като резерва.

Запомнящата се кампания на Ел Кааби, който вкара пет попадения в полуфиналните битки с Астън Вила, бе увенчана с 33-ия му гол за сезона във всички състезания, което предизвика бурни празненства в Пирея, когато той се наведе да засече с глава центрирането на Сантяго Хесе.

След като играчите и от двете страни паднаха на колене, проверката на VAR в крайна сметка застана на страната на Олимпиакос. Старши треньорът Хосе Луис Мендилибар, който беше третият наставник на клуба през сезона, си осигури нов европейски трофей, след като миналата година изведе Севиля до славата в Лига Европа.

През 2010 г. Евангелос Маринакис - успешен корабен магнат, купи отбора от Сократис Кокалис. През първата година от управлението си Маринакис назначи за треньор любимеца на феновете Ернесто Валверде, който се завърна за втори път в клуба, и подписва договори с играчи с международен опит като Алберт Риера, Ариел Ибагаза, Кевин Миралас, Марко Пантелич и Франсоа Модесто. В резултат на това Олимпиакос печели гръцката титла за 38-и път в историята си, с 13 точки преднина пред втория Панатинайкос.

В периода 2010-2017 г. "червено-белите" от Пирея бяха тотален хегемон, след като спечелиха седем поредни титли! Подобно постижение Олимпиакос записа в периода 1997-2003 г., когато завършваше на върха в гръцкия елит, за да сдаде трофея за един сезон на големия си градски съперник Панатинайкос, а след това отново да прибере нови пет поредни комплекта златни медали.

Сезон 2023/24 започва за Олимпиакос с Диего Мартинес начело, докато не беше уволнен през декември, като отборът се намираше на четвърто място в гръцката Супер лига и извън Лига Европа. Той беше заменен от Карлос Карвалхал, чийто престой продължи само два месеца, преди да бъде заменен от Хосе Луис Мендилибар. Във вътрешното първенство клубът завърши на трето място за втори пореден път и е елиминиран на осминафиналите за Купата на Гърция.

Победата бележи впечатляващ обрат за 63-годишният Мендилибар, който преобрази тима от "Караискакис" и го изведе до европейска слава.

Това, че Олимпиакос изобщо бе на финала, изглеждаше малко вероятно само преди няколко седмици, след като отборът загуби с 1:4 у дома от Макаби Тел Авив на осминафиналите на Лигата на конференциите, но впечатляващата победа с 6:1 във втория мач обърна развоя на събитията.

След този успех Олимпиакос постигна още по-впечатляваща победа с дузпи при гостуването си на Фенербахче в известна враждебна атмосфера, а на полуфинала се справи с Астън Вила.

За да дойде битката в Атина, където европейската приказка за Олимпиакос завърши с щастлив край. Празненствата в гръцката столица ще продължат още дълго, а феновете на тима се надяват да видят своя любим отбор и на финала през следващия сезон, когато битката за трофея ще се играе във Вроцлав.

И защо не! Мечтите се безплатни, нали?