Олимпийци и медици: Не на транссексуални при жените

Спорт
17:53 - 11 Септември 2024
1423
Олимпийци и медици: Не на транссексуални при жените

Група от близо 50 олимпийци от Нова Зеландия, спортни медици и хора от администрацията на местните федерации призоваха правителството да преразгледа правилата за допускане на транссексуални спортисти в състезания за жени. Според тяхното становище, сегашните закони игнорират правата на дамите, феърплея и сигурността.

Според сегашните правила в Нова Зеландия, транссексуалните спортисти могат да се състезават на аматьорско ниво с пола, с който се идентифицират. Писмото е подписано до спортния министър Крис Бишъп, премиера Кристофър Лъксън и външния министър Уинстън Питърс.

"Всеизвестен факт е, че спортуването помага на психическото и физическото здраве, но женският спорт не може да остане честен и безопасен под угрозата от мъжко предимство", пишат от групата.

"Сегашните закони на Спортното министерство на Нова Зеландия (СНЗ/Sport New Zealand) игнорират правата на всяка жена в спорта. Колкото и да е добре да виждаме приобщаването, поддържано от "Рейнбоу общността" (Подкрепяни от правителството организации, борещи се с домашно и сексуално насилие. Сред тях попадат и организациите от LGBTTQIA+ общността), основните принципи за справедливост и безопасност в спорта не са зачетени от законите на СНЗ".

Писмото бе входирано в офисите на Бишъп и Питърс днес от представители на кампанията "Спасение за женския спорт в Австралия и Азия" (Save Women's Sport Australasia). Те са поддръжници на тезата, че преминаването през мъжки пубертет дава сериозни предимства в мускулатурата, за да бъдат допускани тези спортисти в състезания срещу жени.

Сред тях са олимпийският колоездач Гари Андерсън и гребкинята Кандис Райли. Поддръжници на противната теза твърдят, че проучванията са непълни и недопускането на транссексуални спортисти до състезания е равносилно на дискриминация.

Бишъп обяви за местните медии чрез свои говорители, че е провел конструктивен диалог с представители на "Спасение за женския спорт в Австралия и Азия", но все още не е имал възможност да прочете писмото, адресирано и до него.

"Беше интересно да чуя тяхната гледна точка по този въпрос. Ще ви разкажа повече, когато мога да говоря по темата", добавя Бишъп.

Външият министър Уинстън Питърс, лидер на "Нова Зеландия преди всичко" (New Zealand First), подкрепи писмото и заяви, че то отговаря на консервативната позиция на неговата партия.

"Честността в състезанията и безопасността на жените и момичетата в спорта е с най-висока важност при тази позиция. Това не бива да отстъпва на уокизма (движението на 'будните' - от английски woke)", пише той в платформата Х.

Законите на СНЗ, приети през 2022, не включват професионалния спорт в Нова Зеландия. В страната, както е и на много други места по света, спортните федерации сами решават дали да допускат транссексуални спортисти в елитни надпревари и турнири.

През 2020 новозеландската щангистка Лаурел Хъбард стана първият транссексуален спортист, взел участие на Олимпийски игри. Това се случи в Токио, където тя не успя да вдигне нито една от първите си три тежести и бе дисквалифицирана.