Олимпийските шампионки на пистата в Банско

57 състезателки от 14 нации ще мерят сили на български терен за много важните 300 точки в Световната купа

Новини
22:22 - 16 Януари 2020
3450
Олимпийските шампионки на пистата в Банско

Актуалните олимпийски шампионки в алпийските ски идват в Банско. Ски курорт №1 на България приема от 24 до 26 януари за седми път стартове за Световната купа в алпийските ски.

57 състезателки от 14 нации ще мерят три дни сили в две спускания и един супергигантски слалом. Сред тези които са заявили, че ще стартират в Банско, са действащите олимпийски шампионки във всички дисциплини от Пьонгчанг 2018, както и световните от Оре 2019. Това обявха седмица преди стартовете на специалната пресконференция на БФСки, в която участваха шефът на федерацията Цеко Минев, заместникът Георги Бобев, Виктор Гичев - директор на Световната купа в Банско и спонсорите на най-голямото спортно събитие в България за 2020.

Елитът в алпийските ски при жените за надпреварата по писта "Марк Жирардели", на която ще са стартовете в Банско, се води от носителката на Големия кристален глобус, американката Микаела Шифрин, която е и действаща олимпийска и световна шампионка. В звездната компания са и примата в скоростните дисциплини на Италия София Годжа, първата в алпийската комбинация от олимпиадата Мишел Гизин от Швейцария и тпобедителката от световното Венди Холденер, също от Швейцария. Златната медалистка в спускането от Оре 2019, словенката Илка Стухец , също идва в Банско.

Единствената действаща състезателка, спечелила в Пьонгчанг титли в два различни спорта (ски - Супер-Г и сноуборд - паралелен гигантски слалом) Естер Ледецка от Чехия пристига първа от всички в Банско. Тя ще дойде още на 19 януари, само ден след като участва в паралелния гигантски слалом в Рогла, Словения. Преди 2 години Ледецка спечели в Банско победата в паралелния гигантски слалом.

"За пореден път сме изправени пред едно сериозно предизвикателство, каквото е Световната купа. Имаме две спускания и един супергигантски слалом. Всички екипи на място работят на пълни обороти и се надяваме всичко да мине по план. Присъствието в заявките на всичко големи звезди означава, че интересът към стартовете в Банско е много голям. При нас ще се разиграят 300 точки за Световната купа, които могат в края на сезона да се окажат решаващи за спечелването на Големия кристален глобус. По същото време, когато са стартовете в Банско, са и тези при мъжете в Кицбюел и се очертава това да е най-скиорският уикенд за целия сезон. Образно казано целия свет ще гледа през този уикенд ски", коментира пред журналистите Цеко Минев. 

"Подготовката е във финалната си фаза. Очакваме много голям зрителски интерес. Направили сме съответната организация с община Банско и с органите на МРВ всичко да е перфектно, и състезанията да преминат успешно. Подготвена е много атрактивна програма за дните на състезанието за всички гости на курорта. Всички са поканени на официалните церемонии на площада в Банско, на които ще се теглят жребиите и ще са правят награждаванията. Имаме много иновативни моменти, които съм сигурен, че ще се харесат на всички. Банско отново ще бъде световен ски център в дните от 24 до 26 януари", каза Георги Бобев.

Директорът на състезанията Виктор Гичев заяви, че подготовката на трасето върви по план, след като стартира на 9 януари. "В Банско има достатъчно технологичен сняг, който покрива стандартите за провеждане на състезания за Световната купа. Приключваме със заледяването на трасето. Хубавото е, че водата която сме използвали много добре е влезнала в снега и в комбинация със студеното време имаме твърдост на снега от 40-50 сантиметра, а в идните дни се надявам да я увеличим до 80 см. Вече се поставят и обезопасителните мрежи по трасето и до 19-и трябва да сме приключили. На 18-и пристига Жан Филип Воайе, който е рейс директор на скоростните дисциплини при жените във ФИС. От 20-и започваме тестове на трасето и подреждане на врати. Ще използваме юношеския национален отбор за тестовете, което ще е от голяма полза за тях, за да се подготвят добре за юношеското световно първенство, което предстои в Марвик. На 21-и идва Петър Гердо директорът на дамските стартове за Световната купа, който за първа година е на този пост. Мисля, че ще остане повече от доволен от това, което ще види на терен в Банско. Надявам се и времето да е с нас. Всичко друго е направено и ще бъде на топ ниво", разкри подробности Гичев.

Българският курорт Банско и канадският Лейк Луис са единствените от 20-те домакини на стартове в редовния сезон на Световната купа, които правят 3 скоростни дисциплини - 2 спускания и 1 супер-Г.