Олимпийският кръговрат! Затвори в Азия - отпътува за Европа

Спорт
16:02 - 20 Февруари 2022
4882
Олимпийският кръговрат! Затвори в Азия - отпътува за Европа

XXIV Зимни олимпийски игри Пекин 2022 от минути са вече история. Игрите на световния Олимп затвориха в Азия, но само за отпътуват за Европа. Домакините от Китай предадоха щафетата на Италия - следващият зимен стопанин на Олимпийския огън. След точно четири години в Милано и Кортина д'Ампецо. Като само след две години олимпийският дух ше бъде лятно съживен в Париж.

На бляскава, но скромна по мащаби церемония днес олимпийският огън беше угасен в китайската столица.

Българският трибагреник беше изнесен в парада от доброволец. Нашите олимпийци не успяха да се включат в церемонията, заради противоепидемичните мерки. Според изискванията на китайските власти, след края на участието си всеки състезател трябва да напусне страната в рамките на 72 часа.

В Олимпиада Пекин 2022 участваха спортисти от 91 страни, които се надпреварваха за 109 комплекта медали.

"Всички сме равни, независимо как изглеждаме, откъде идваме или в какво вярваме. Тази обединяваща сила на олимпийските игри е по-силна от тези, които искат да ни разделят. Вие давате шанс на мира. Нека политическите ръководители по света бъдат вдъхновение от вашия пример за солидарност и мир. Ако искаме да преодолеем тази пандемия, трябва да бъдем по-бързи, да се стремим към по-високото, да бъдем по-силни, трябва да стоим заедно", заяви президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах в официалното си обръщение към спортистите. Като не пропусна да призове за равен достъп до ваксини на всички хора по света.

Президентът на МОК завърши речта си с думите: Призовавам младите хора по света да се съберат след четири години в Милано и Кортина, за да отпразнуват XXV Зимни олимпийски игри.