Омега-3 е ключът към здравето и красотата

Най-добре пазената тайна за красота не може да се открие в магазина за козметика или козметичния салон

Стил
17:15 - 08 Март 2023
4125
Омега-3 е ключът към здравето и красотата

Най-добре пазената тайна за красота не може да се открие в магазина за козметика или козметичния салон. Не съществува крем, серум, лосион, шампоан, масло или каквото и да било друго средство за локална употреба, което да възстанови в дълбочина увредените кожа и коса. Нещо повече – козметиката е наистина ефективна, само ако употребата й се комбинира с нутрикозметика. Това означава, че паралелната употреба на козметични и нутрикозметични продукти, може да направи чудеса за вас.

Кои са опорните точки на красотата? Колкото и грижи да полагате за външния си вид, ако косата и кожата ви са в лошо състояние, усилията ви ще останат напразни. Сухата, набръчкана кожа, загубила тена и свежестта си, и безжизнената, оредяла коса не са приятни за никого. Затова, за да запазите младежкото си излъчване, е важно да поддържате кожата и косата в перфектен вид. Най-сигурният начин да го постигнете, е с помощта на нутрикозметичните природни добавки!

Нутрикозметиката е съвременно направление в козметиката, което залага на вътрешната подкрепа. Нутрикозметичните продукти се приемат вътрешно, като осигуряват необходимите на кожата и косата елементи, подхранват организма на клетъчно ниво и оказват мощно подмладяващо, укрепващо и регенериращо действие. Те не са лекарствени препарати и не предизвикват нежелани странични ефекти. 

Едно от най-важните и основни хранителни вещества са омега-3 полиненаситените мастни киселини (ПНМК). Те укрепват имунната система, устояват на промените, свързани с възрастта, и са отговорни за състоянието на кожата и косата, независимо какъв билет сте получили в генетичната лотария. 

Какво представляват мастните киселини

Мастните киселини влизат в тялото под формата на мазнини. Правете разлика между наситени и ненаситени мастни киселини. Засищаме се основно от животинската храна. Тя се отлага или използват главно за извличане на енергия. Но ненаситените отиват за различни пластични нужди - изграждане на клетъчни мембрани, синтез на тъканни хормони, регулиране на различни видове метаболизъм. Тези киселини са незаменими. Човешкото тяло не може да ги синтезира в достатъчни количества, така че те трябва да присъстват в храната непременно. 

Полиненаситените киселини са разделени на няколко вида: 

Омега 9 Олеинова киселина. Има го много в зехтина, авокадото, ореха. В организма олеиновата мастна киселина нормализира липидния състав на кръвта и забавя развитието на атеросклероза. 

Омега 6 Това са предимно линолова и арахидонова киселини, които влизат в тялото заедно с растителни масла като слънчогледово, соево и царевично. Омега-6 е от съществено значение за овлажняването и подхранването на кожата. 

Омега 3. Началото на полиненаситените мазнини. Има три вида омега-3: ейкозапентаенова киселина (EPA), докозахексаенова киселина (DHA) и алфа-линоленова киселина (ALA). Поддържането на високи нива на EPA и DHA е особено важно за поддържане на всички телесни функции. 

За какво е омега-3?

Тези мастни киселини изпълняват набор от функции, от изграждане на клетки до поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система. Учените са доказали, че ако жената получава достатъчно омега-3 от храната по време на бременност, тогава е по-вероятно детето да се роди здраво и силно, с добре оформени неврологични и имунни системи. И ако добавите омега-3 при хранене, тогава детето може да се развие по-бързо от връстниците си. В зряла възраст омега-3 укрепва имунната система, здравата кожа, ноктите и косата, а в напреднала възраст може да подобри зрението, да защити сърцето и кръвоносните съдове, да помогне за поддържане на паметта, ясния ум и доброто настроение. И това не е преувеличение. Получаваме все повече научни данни, доказващи многостранните защитни и подобряващи здравето ефекти на полиненаситените мастни киселини върху човешкото тяло.  

Как да осигурим на организма омега-3  

За съжаление няма много добри източници. Омега-3 алфалиноленова мастна киселина се намира в големи количества в лененото масло. Източникът на ейкозапентаенова и докозахексаенова (най-важните видове за нас) е мазната морска риба. Те се намират в малки количества в кафявите морски водорасли. Но тялото е в състояние да абсорбира само около 5% от полиненаситените мастни киселини, които идват с храната. И не всеки има тази способност развита в достатъчна степен. Мастната морска риба - скумрия, херинга, сьомга, и не отглеждана във ферми, но дива, уловена в морето, трябва да присъства в диетата. Но има и проблем. Морските риби натрупват живак и други тежки метали. Освен това естествените омега-3 мастни киселини са много нестабилни. Лесно се окисляват на светлина и въздух, развалят се при нагряване. Консумацията на морска риба от жителите на континентална Европа прогресивно намалява и сега само около 10% от хората редовно консумират риба в необходимото количество - 2-3 порции на седмица или повече. Ето защо добър изход от ситуацията е допълнителният прием на омега-3 ПНМК под формата на хранителни добавки, широко достъпни в аптеките.