Омикрон е по-малко вероятно да причини дълъг Ковид

Здраве
15:15 - 17 Юни 2022
3267
Омикрон е по-малко вероятно да причини дълъг Ковид

Вариантът Омикрон на коронавируса е по-малко вероятно да причини дълъг Ковид в сравнение с предишните варианти, предаде Ройтерс, позовавайки се на първото по рода си рецензирано проучване, направено във Великобритания.

Специалисти от Кралския колеж в Лондон, използвайки данни от приложение за изследване на симптомите на Ковид, са установили, че вероятността за развитие на дълга форма на заболяването след заразяване е била с 20 до 50 процента по-ниска по време на вълната Омикрон в сравнение с Делта. Цифрата варира в зависимост от възрастта на пациента и времето на последната му ваксинация.

Дългият Ковид, който включва продължителни симптоми, вариращи от умора до „мозъчна мъгла“, може да бъде изтощителен и да продължи седмици или месеци.

Това заболяване все по-често се признава за проблем на общественото здраве. Поради тази причина изследователите се надпреварват да разберат дали Омикрон представлява толкова голям риск от дълъг Ковид, колкото досегашните доминиращи варианти.

Смята се, че настоящото проучване е първото академично изследване, което показва, че Омикрон не представлява толкова голям риск от дълъг Ковид. Това обаче не означава, че броят на пациентите с тази форма на заболяването намалява, отбелязват авторите му.  

Въпреки че рискът от дълъг Ковид е бил по-нисък по време на вълната Омикрон, повече хора са били заразени, така че абсолютният брой на болните сега е по-голям.

Националната статистическа служба на Великобритания съобщи през май, че 438 000 души в страната имат дълъг Ковид след зараза с варианта Омикрон, което представлява 24 процента от всички пациенти с тази форма на заболяването. 

От службата съобщиха още, че рискът от продължителни симптоми след Омикрон е по-нисък, отколкото при Делта, но само за хора с поставени две дози от ваксина. Не е установена статистическа разлика за тези, които са получили и бустерна доза. 

В изследването на специалистите от Кралския колеж 4,5 процента от участвалите 56 003 души са съобщили за дълъг Ковид по време на пика на Омикрон между декември 2021 г. и март 2022 г.

За сравнение по време на вълната Делта (юни-ноември 2021 г.) те са били 10,8 процента от 41 361 души.

Изследването, публикувано в популярен медицински журнал, не прави сравнение между ваксинирани и неваксинирани лица.