OMV прекратява покупките на руски петрол

Лидерите на ЕС обсъждат потенциално ограничаване или пълна забрана на покупките на петрол от Русия

Новини
21:43 - 21 Април 2022
3618
OMV прекратява покупките на руски петрол

OMV прекрати всичките си покупки на руски петрол. Рафинерията на компанията "Швехат" (Schwechat), точно извън Виена, се намира на едната крайна точка на петролопровода "Дружба" от съветската епоха.

OMV заяви, че е "спряла да получава и преработва" руски петрол и в трите си основни рафинерии и няма да поднови покупките "в обозримо бъдеще".

Лидерите на ЕС обсъждат потенциално ограничаване или пълна забрана на покупките на петрол от Русия като част от новите санкции срещу Москва този месец. Засега не са предприети никакви мерки и на предложенията категорично се противопоставят някои държави членки.

Вносът на руски суров петрол представлява сравнително малко количество от вноса на австрийски петрол, като се нарежда на четвърто място след вноса от Казахстан, Либия и Ирак, показва официалната статистика на страната.

За разлика от Австрия, Германия внася около една трета от петрола си от Русия. Берлин вече предложи да намали наполовина вноса на руски петрол до това лято и да го намали до нула до края на годината.

В рафинерии като австрийската "Швехат" вносът на руски петрол вече е намалял значително през последните години, казаха от OMV. Докато 10% от суровия петрол, рафиниран в "Швехат", идваше от Русия, през миналата година той спадна до едва 6 на сто.

Въпреки решението на OMV за руския суров петрол, компанията все още е един от основните вносители на руски газ в Европа, като около 80 процента от потребявания в Австрия газ идва от Русия.

Самата компания OMV е създадена от съветска организация - контролираната от Москва Съветска администрация за минерални масла (SMV), която през 1956 г. се превърна в Австрийска корпорация за минерални масла (OMV) като част от независимостта на Австрия.