Онколог: Ракът при младите е скочил със 79%, виновна е храната
Начинът на живот и особено диетата се оказват особено важни за превенцията на тумори
Специалист онколог разкри, че има скок на случаите на рак сред младите хора, като твърди, че всеки нов пациент, който идва в неговата клиника, е под 45-годишен.
Д-р Никълъс Де Вито, онколог от университета Дюк в Северна Каролина, каза, че той и колегата му са забелязали промяна в хората, влизащи през вратите на тяхната клиника през последните години. Увеличаването на младите хора, посещаващи клиниката, се дължи на нездравословна храна, твърди докторът.
Близо 75% от храната,
консумирана от хората в САЩ, се счита за свръхпреработена и е пълна с добавки и потенциално вредни съставки.
Редица проучвания са установили връзка между диетите с високо съдържание на ултрапреработени храни и повече от 30 състояния, включително множество видове рак.
Пишейки за STAT News, той каза: „Желанието да се защитят американците от вещества, които причиняват рак и други заболявания, трябва да надхвърли партийната принадлежност и политическата мотивация, за да се преодолеят усилията за индустриално лобиране. Това беше възможно с тютюна и е възможно с храната."
Той добави: „Разбира се, това ще изисква от американците да направят различен избор за това какво ядат, за
да дадат приоритет на здравето си пред печалбите на корпорациите и понякога дори пред собственото си удобство.“
Ранните проучвания показват, че ултрапреработените храни могат също да променят стомашния микробиом, колекцията от здрави бактерии в телата ни. Освен това е доказано, че храните дразнят чревните стени и могат да причинят хронично възпаление, като всичко това допринася за повишен риск от рак.
В световен мащаб броят на случаите на рак при млади хора е нараснал с удивителните 79%,
като смъртните случаи са се увеличили с 28%. САЩ също имат шестият най-висок процент на ракови заболявания с ранно начало, с 87 случая на 100 000 души под 50-годишна възраст.
Също така се изчислява, че диагнозите на ракови заболявания с ранно начало ще се увеличат с 31%, а смъртните случаи с 21%. Но се смята, че 40% от раковите заболявания в САЩ са причинени от фактори, които могат да бъдат променени, установи проучване на Американското дружество за борба с рака.
Факторите, които могат да бъдат променени, включват консумация на алкохол, тютюнопушене, липса на активност и консумация на ултрапреработени храни. През 2023 г. в списанието Clinical Nutrition е публикувано проучване, което открива
„постоянна значима връзка между приема на ултрапреработени храни и риска от няколко вида рак“.
Д-р Де Вито продължи: „Храната може да играе важна роля тук. Хората трябва да са запознати със съставките, американската хранителна система и как това, което ядат, влияе върху тялото им. То е от решаващо значение за намаляване на заболеваемостта от рак.“
Той сравни високата консумация на ултрапреработени храни с тютюна, който беше регулиран едва през 2009 г., но сега няма регулация за тези храни. Той също така твърди, че обединяването на усилия от организации и здравни експерти може да има голямо въздействие върху пазара на ултрапреработени храни и потенциално да намали смъртните случаи, свързани с рака.