Онколог: Ракът при младите е скочил със 79%, виновна е храната

Начинът на живот и особено диетата се оказват особено важни за превенцията на тумори

Новини
15:16 - 16 Август 2024
4296
Онколог: Ракът при младите е скочил със 79%, виновна е храната

Специалист онколог разкри, че има скок на случаите на рак сред младите хора, като твърди, че всеки нов пациент, който идва в неговата клиника, е под 45-годишен.

Д-р Никълъс Де Вито, онколог от университета Дюк в Северна Каролина, каза, че той и колегата му са забелязали промяна в хората, влизащи през вратите на тяхната клиника през последните години. Увеличаването на младите хора, посещаващи клиниката, се дължи на нездравословна храна, твърди докторът.

Близо 75% от храната,

консумирана от хората в САЩ, се счита за свръхпреработена и е пълна с добавки и потенциално вредни съставки. 

Редица проучвания са установили връзка между диетите с високо съдържание на ултрапреработени храни и повече от 30 състояния, включително множество видове рак.

Пишейки за STAT News, той каза: „Желанието да се защитят американците от вещества, които причиняват рак и други заболявания, трябва да надхвърли партийната принадлежност и политическата мотивация, за да се преодолеят усилията за индустриално лобиране. Това беше възможно с тютюна и е възможно с храната."

Той добави: „Разбира се, това ще изисква от американците да направят различен избор за това какво ядат, за

да дадат приоритет на здравето си пред печалбите на корпорациите и понякога дори пред собственото си удобство.“

Ранните проучвания показват, че ултрапреработените храни могат също да променят стомашния микробиом, колекцията от здрави бактерии в телата ни. Освен това е доказано, че храните дразнят чревните стени и могат да причинят хронично възпаление, като всичко това допринася за повишен риск от рак.

В световен мащаб броят на случаите на рак при млади хора е нараснал с удивителните 79%,

като смъртните случаи са се увеличили с 28%. САЩ също имат шестият най-висок процент на ракови заболявания с ранно начало, с 87 случая на 100 000 души под 50-годишна възраст.

Също така се изчислява, че диагнозите на ракови заболявания с ранно начало ще се увеличат с 31%, а смъртните случаи с 21%. Но се смята, че 40% от раковите заболявания в САЩ са причинени от фактори, които могат да бъдат променени, установи проучване на Американското дружество за борба с рака.

Факторите, които могат да бъдат променени, включват консумация на алкохол, тютюнопушене, липса на активност и консумация на ултрапреработени храни. През 2023 г. в списанието Clinical Nutrition е публикувано проучване, което открива 

„постоянна значима връзка между приема на ултрапреработени храни и риска от няколко вида рак“.

Д-р Де Вито продължи: „Храната може да играе важна роля тук. Хората трябва да са запознати със съставките, американската хранителна система и как това, което ядат, влияе върху тялото им. То е от решаващо значение за намаляване на заболеваемостта от рак.“

Той сравни високата консумация на ултрапреработени храни с тютюна, който беше регулиран едва през 2009 г., но сега няма регулация за тези храни. Той също така твърди, че обединяването на усилия от организации и здравни експерти може да има голямо въздействие върху пазара на ултрапреработени храни и потенциално да намали смъртните случаи, свързани с рака.