ООН към талибаните: върнете момичетата на училище

Повече от 1 милион девойки между 12 и 18 години са били ограничени от образование в страната

Новини
11:45 - 18 Септември 2022
1644
ООН към талибаните: върнете момичетата на училище

ООН отново призова талибаните да предприемат "спешни мерки" за повторно отваряне на училищата за момичета в Афганистан, като нарече едногодишното им затваряне "срамно" и "без аналог в целия свят".

"В неделя се навършва една година от изключването на момичетата от гимназиите в Афганистан. Година на изгубени знания и възможности, които никога няма да бъдат възстановени. Момичетата трябва да ходят на училище. Талибаните трябва да ги пуснат обратно", написа в Туитър генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. 


Идвайки на власт през лятото на 2021 г., талибаните забраниха на момичетата в гимназиална възраст да ходят на училище. На 23 март опитът да се отворят отново вратите на средните училища и за тях продължи само няколко часа. Същия ден талибаните се отметнаха от обещанието си и обявиха, че училищата отново ще бъдат затворени.

 
Оттогава талибаните твърдят, че забраната се дължи само на "технически проблем" и че занятията ще бъдат възобновени, след като бъде определена програма, основана на ислямските предписания. По данни на ООН поне 1 милион момичета, предимно на възраст между 12 и 18 години, са били възпрепятствани да посещават учебни занятия през изминалата година, но не и момчетата, за които училищата бяха отворени отново днес.