ООН настоява за удължаване на хуманитарната помощ за Сирия с още 12 месеца

Новини
21:25 - 29 Юни 2023
2012
ООН настоява за удължаване на хуманитарната помощ за Сирия с още 12 месеца

Удължаването на мандата за трансгранична помощ за Сирия е от решаващо значение за подобряване на хуманитарната ситуация в страната. 

Това заяви заместник-генералният секретар по хуманитарните въпроси и координаторът на спешната помощ, Мартин Грифитс, пред Съвета за сигурност. Грифитс подчерта, че сирийският народ се сблъсква с огромни трудности, като високи цени на хранителните продукти, масово разселване на семейства и разпространение на холера. Отбелязва се, че 90% от населението живее в бедност поради продължаващия конфликт и икономическата криза, цитира news.bg.

Организацията на Обединените нации (ООН) се сблъсква със затруднения в осъществяването на хуманитарната помощ, поради намаляващата подкрепа от донорите и липсата на подкрепа за възстановителния процес в Сирия. Грифитс призова за удължаване на механизма за трансгранична помощ с още 12 месеца, тъй като това би предоставило възможност за продължаване на операциите за помощ и ранно възстановяване.

Заместник-генералният секретар подчерта, че хуманитарната помощ е жизненоважна за милиони хора в Сирия и е необходимо да се проведат повече преговори за разширяването ѝ. Той се обърна и към международната общност, призовавайки за подкрепа и финансиране на ранното възстановяване.

Междувременно, специалният съветник на ООН за Сирия заяви, че е важно да се възобнови политическият процес в страната и да се поддържа контакт с арабските и западните страни, както и със самата Сирия.