ООН отново призова талибаните да премахнат потисничеството срещу жените

15% от неправителствените организации са спрели всякаква работа в Афганистан, а 68% значително са ограничили дейността си

Новини
10:57 - 14 Януари 2023
1673
ООН отново призова талибаните да премахнат потисничеството срещу жените

Голямо мнозинство от страните членки на Съвета за сигурност на ООН призоваха вчера талибаните, които управляват Афганистан, да премахнат незабавно "потисническите" ограничения срещу момичета и жени, включително последната забрана жени да работят за хуманитарни организации, която задълбочава вече тежката хуманитарна криза в страната, съобщи Асошиейтед прес.

В съвместно изявление на 11 от общо 15 членове на Съвета за сигурност се казва, че жените-хуманитарни работници имат ключово значение за справяне с "тежката хуманитарна ситуация" в Афганистан, защото те осигуряват "решаваща животоспасяваща подкрепа на жени и момичета", до които мъжете не могат да достигнат. В изявлението се подчертава настояването на Съвета за "безпрепятствен достъп до хуманитарни организации независимо от пола".

Японският посланик в ООН Кимихиро Ишикане, който в момента председателства Съвета за сигурност, предостави изявлението на журналистите преди закрито заседание на съвета, обграден от дипломати от останалите 10 страни членки, подкрепили декларацията - Албания, Бразилия, Еквадор, Франция, Габон, Малта, Швейцария, Великобритания, САЩ и Обединените арабски емирства. Четирите членки на Съвета за сигурност, които не подкрепиха декларацията, са Русия, Китай, Гана и Мозамбик.

Посланикът на ОАЕ Лана Нусейбе, която свика срещата заедно с Япония, каза пред журналисти след заседанието, че основни пунктове в дискусията са били единството сред хуманитарните организации, ангажиментът на Съвета за сигурност, необходимостта от продължаване на контактите с талибаните.

Според дипломати някои от страните оказват натиск Съветът за сигурност да приеме резолюция с настояване талибаните да отменят всички свои разпоредби по отношение на жените и момичетата, но все още е рано да се каже, че това ще се случи.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик съобщи, че специалният пратеник на ООН за Афганистан Роза Отунбаева е казала по видеоконферентна връзка, че ограниченията срещу жените и момичетата, наложени от талибаните, нарушават основни човешки права и "противоречат на уверенията, които талибаните дадоха преди да вземат властта, за ролята на жените в тяхната страна".

11-те членки на Съвета за сигурност също така настояват за незабавна отмяна на забраната момичетата да посещават средни училища и момичета и жени да следват в университети, както и за вдигане на ограниченията върху човешките права и свободите на жените.

Посланичката на Великобритания в ООН Барбара Уудуърд написа в Туитър, че в резултат на забраната за жените да работят в хуманитарни групи "15 процента от неправителствените организации са спрели всякаква работа в Афганистан, а 68 процента значително са ограничили дейността си". "Хуманитарна помощ не може да има без жени", допълни тя.