ООН се закани на Афганистан да спре хуманитарните помощи

Откакто поеха властта през август 2021 г., талибаните масово ограничават правата на жените

Новини
10:15 - 08 Януари 2023
8778
ООН се закани на Афганистан да спре хуманитарните помощи

Дипломатическата мисия на ООН в Афганистан заяви, че разкъсаната от война страна навлиза в нов период на криза, съобщи ДПА.

Предупреждението идва седмици, след като управляващото правителство на талибаните забрани на афганистанските жени да учат в университети и да работят в организациите за оказване на помощ на населението.

Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан заяви, че забраните ще навредят на всички граждани на страната. Няколко организации за помощ, в това число и ООН, вече преустановиха програмите си за подпомагане в знак на протест срещу забраните на талибаните.

Ръководителят на мисията на ООН в Афганистан Маркус Потцел се срещна с талибанския министър на висшето образование Мохамед Надим, като призова за спешна отмяна на забраните. Надим, който е смятан за близък помощник на върховния лидер на талибаните, е твърдолинеен духовник, който публично защитава забраната за образование на жените.

Откакто поеха властта през август 2021 г., талибаните масово ограничават правата на жените и отказват да проявят каквато и да било гъвкавост въпреки международното недоволство. Жените и момичетата в страната голяма степен са изключени от обществения живот.

Междувременно хуманитарната ситуация в Афганистан се смята за несигурна. Откакто талибаните се върнаха на власт на фона на изтеглянето на международните войски, икономиката на страната се срина.