ООН: Всички значими глобални климатични рекорди бяха "счупени" през 2023 г.

Затоплянето на океаните и намаляващите морски ледове тревожат Световната метеорологична организация

Новини
16:01 - 19 Март 2024
1756
ООН: Всички значими глобални климатични рекорди бяха "счупени" през 2023 г.

Всеки един основен глобален климатичен рекорд беше "счупен" през миналата година, съобщи във вторник Световната метеорологична организация (WMO) към ООН, като ръководителят на агенцията изрази особена загриженост за затоплянето на океаните и намаляващите морски ледове, предаде Ройтерс.

Метеорологичната агенция на ООН заяви в годишния си "Доклад за състоянието на глобалния климат", че 2023 г. е годината, в която бяха "разбити" всички предишни рекорди, свързани с "нивата на парникови газове, температури на повърхността, топлина и киселинност на океана, покачване на морското равнище, ледено покритие на Антарктида и топенето на ледниците".

В доклада се посочва, че

средните температури са достигнали най-високото ниво от водените на отчет данни от 174 години насам,

при това с ясно изразена разлика, достигайки 1,45 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

"Никога не сме били толкова близо – макар и временно в момента – до долната граница от 1,5°C на Парижкото споразумение за изменението на климата", заяви генералният секретар на агенцията към ООН - Селесте Сауло, която пое поста през януари 2024 г.

Температурите в океаните също достигнаха най-високите нива от 65 години,

като над 90% от моретата са изпитали горещи вълни през миналата година, което е навредило на хранителните системи, се посочва в доклада на WMO.

"Общността на WMO сигнализира за червена тревога в света", предупреди тя, като добави: "Това, на което станахме свидетели през 2023 г., особено с безпрецедентното затопляне на океаните, отдръпването на ледниците и загубата на лед в Антарктика, е повод за особено безпокойство".

Не само 2023 г. беше най-горещата година до момента, но

периодът между 2014 г. и 2023 г. беше най-горещото десетилетие в историята,

отбелязва WMO в своя доклад. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че промените се "ускоряват" и добави, че определени рекорди "не са просто челни места в класациите, но те ги чупят".

Изменението на климата, предизвикано от изгарянето на изкопаеми горива, съчетано с появата на естествения климатичен модел 'Ел Ниньо", тласна света към температурни рекорди през 2023 г. Учените предупредиха, че 2024 г. може да бъде още по-лоша, като

температурите ще продължат да бъдат повлияни от "Ел Ниньо" през първите няколко месеците от годината.

Докладът на WMO отчита голямо стопяване на антарктическия морски лед, като измереното пиково ниво на топене е с 1 милион квадратни километра под предишния рекорд - площ, приблизително еквивалентна на размера на Египет.

Тази тенденция, съчетана със затоплянето на океаните, което причинява разширяване на водната площ, е допринесла за повече от

двойно по-голяма скорост на покачване на морското равнище

през последното десетилетие в сравнение с периода 1993-2002 г., се казва още в доклада.

Затоплянето на океана е било концентрирано в Северния Атлантик със средни температури, които са били с 3 градуса по Целзий над средните в края на 2023 г. По-високите температури на океана засягат деликатните морски екосистеми и много видове риби са избягали на север от тази зона в търсене на по-ниски температури.

Селесте Сауло, метеоролог от Аржентина, която обеща да подсили глобалните системи за предупреждение за климатични бедствия, изрази надежда, че докладът ще повиши осведомеността за "жизненоважната необходимост от увеличаване на спешността и амбицията на действията в областта на климата".