ООН: Задава се хуманитарна катастрофа в Идлиб

80 000 души в сирийската провинция нощуват на полето или под дърветата

Новини
19:01 - 17 Май 2019
1663
ООН: Задава се хуманитарна катастрофа в Идлиб

На извънредно заседание на Съвета за сигурност двама представители на ООН сигнализираха днес за риска от хуманитарна катастрофа в сирийската провинция Идлиб, ако насилието там продължи, предаде Франс прес.

"Призоваваме всички страни да прекратят военните действия", заяви американката Розмари Дикарло, зам.- генерален секретар на ООН по политическите въпроси. "Рискуваме хуманитарна катастрофа", предупреди тя на заседанието, второ за тази седмица. На 10 май, на първото заседание при закрити врата, противопоставянето на Русия, която подкрепя Дамаск, не позволи одобряването на обща позиция на Съвета за спиране на сраженията. 

Британецът Марк Лоукок, зам.-генерален секретар на ООН по хуманитарните въпроси, посочи "ужасяващата ескалация" на насилието. Лоукок говори и за "хуманитарен кошмар". 

"Близо 80 000 души няма къде да отидат", "нощуват на полето или под дърветата", каза дипломатът. Лоукок каза още, че не е в състояние да посочи кой е отговорен за бомбардировките. Някои от тях със сигурност са организирани от хора с достъп до сложни оръжия, включително съвременни военно-въздушни, както и прецизни и интелигентни оръжия", обяви той.