Опасни мостове залашват невинни шофьори

Сигнал за корозирали и срутени съоръжения са изпратили от Асоциацията на пострадалите при катастрофи до българските институции

Новини
10:59 - 26 Март 2023
2449
Опасни мостове залашват невинни шофьори

Част от мостовете по международен път Е-79 в отсечката между Симитли и Кресненското дефиле са опасни. За това предупредиха от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Предупреждения за това са изпратени до министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков и председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Венцислав Ангелов.

"Няколко от мостовете, които са между Симитли и Кресна са в доста рисково състояние с откъртени парчета, с арматури, които висят, които стърчат и при едно евентуално земетресение тази конструкция може да пропадне, да се срути, което би затруднило и би блокирало движението към Гърция, защото това е единственият път към Гърция, който свързва коридор №8. Надявам се бюрократичните процедури да не бавят старта на тези ремонти. С много бавни темпове се случват нещата, не се отделят средства за превантивни мероприятия. Трябва да се случи някакво събитие - някакъв инцидент и да станат аварийни нещата. И тогава вече с много по-големи средства, с повече задръствания се отстраняват проблемите", коментира пред БНР Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Междувременно плановете за АМ "Струма" срещнаха ново обществено недоволство, предава СЕГА. Вчера в Кресна се състоя протест срещу намерението магистралата да минава през града. Според приетия вариант над дефилето трафикът ще се движи еднопосочно от Кресна към Симитли, а долу през пролома ще бъде в обратната посока - от Симитли към Кресна.

Представители на рафтинг клубове обаче настояха международният път Е-79 да бъде запазен като алтернативен маршрут, а магистралата да мине през тунел или да бъде изградена изцяло в планината.

"Без банкет, двулентов път, скоростен, не е магистрала, без алтернативен път, без възможност да се върнеш назад. Това според нас е най-лошият път, най-лошият вариант откъм безопасност, природа и за нас пътуващите в дефилето. Искаме до май месец да не се прави нищо, за да може следващото правителство, което е на власт, вече да си поеме отговорност, да си направят стъпките, които са необходими", заяви пред БНТ Борислав Пауновски, Българска рафтинг федерация.