Опасно е : Грипът може да порази нервната система

Симптомите могат да са леки – от изтръпвания и дискретни парези до невъзможна самостоятелна походка и дихателна недостатъчност

Новини
15:20 - 03 Февруари 2024
5204
Опасно е: Грипът може да порази нервната система

"Неврологичните усложнения при боледуване от грип могат да се проявят със симптоми както от централната, така и от периферната нервна система. Те са по-чести в детска и юношеска възраст и по-редки при възрастните пациенти. Разбира се, болни с подлежащо неврологично заболяване имат по-висок риск от усложнения и по-тежко протичане на инфекцията. Най-честият, но неспецифичен симптом при вирусна инфекция е главоболието, а по-възрастните пациенти, наред с общата отпадналост и безапетитие, може да се оплакват от замайване и обща слабост". Това каза доц. д-р Стефка Мантарова-Вълкова, д.м., началник на клиника „Нервни болести” на ВМА, съобщава Дарик.

"Макар и рядко, някои от усложненията при засягане на централната нервна система могат да бъдат животозастрашаващи – енцефалити, енцефалопатии, трансверзални миелити, остра некротизираща хеморагична енцефалопатия или остър дисеминиран енцефаломиелит", допълни тя. По думите ѝ симптоми от централната нервна система са объркване, дезориентация, сънливост, гадене и повръщане без облекчение, епилептични пристъпи. По-рядко като усложнение е развитието на исхемичен мозъчен инсулт или нарушение на равновесието под формата на малкомозъчна атаксия.

"Най-честа изява от страна на периферната нервна система е синдрома на Гилен-Баре. Неговата клинична симптоматика се появява няколко седмици след преболедуване с прогресираща слабост за крайниците и променена сетивност. Симптомите могат да са леки – от изтръпвания и дискретни парези до невъзможна самостоятелна походка и дихателна недостатъчност", поясни още специалистът.

"Боледуването от грип има определени специфики при пациенти с неврологични заболявания като деменция, паркинсонизъм, множествена склероза, епилепсия и при лицата с рискови фактори за исхемичен мозъчен инсулт. При възрастни пациенти над 65 години и невродегенеративни заболявания рискът от усложнения при боледуване от грип е по-висок и лечението трябва да се провежда с повишено внимание и при необходимост да бъдат хоспитализирани. При тези болни възпалителният процес може да протича без фебрилитет, но да се наблюдават промени в поведението, паметови нарушения, синкопи", уточни д-р Мантарова.

Тя напомня, че превенцията е от съществено значение – ограничаване на контактите с болни от вирусни инфекции, да се спазва стриктна хигиена.