Опасно мръсен въздух в Пловдив

При такова състояние на въздуха не се препоръчват разходки в близост до главните булеварди и местата, предупреждават специалисти

Новини
11:27 - 23 Януари 2021
1778
Опасно мръсен въздух в Пловдив

С лош въздух за пореден ден се събужда Пловдив. Това отчита автоматичната станция в квартал "Каменица" към 9 часа. При такова състояние на въздуха не се препоръчват разходки в близост до главните булеварди и местата, където се отопляват главно с въглища, предупреждават специалисти.

Частните станции на системата airplovdiv също отчитат завишено съдържание на фини прахови частици във въздуха над града. Най-високи в момента са стойностите в ромските махали. В Шекермахала и квартал "Захарна фабрика" датчиците отчитат шест пъти над нормата на ФПЧ10 или 338 микрограма на куб. метър при норма 50.

В кв. "Беломорски" замърсяването е повече от два пъти над нормата - 113 микрограма на куб. м.  Далеч по-добре обаче изглежда картата за състоянието на въздуха в София, Варна и Бургас. Повечето от кварталите в столицата светят в зелено. А там, където има завишения на ФПЧ10 , те са далеч по-ниски от тези в кварталите над норма в Пловдив. В "Орландовци" данните сочат 84 микрограма на куб. м. В ЖК "Разсадник" една от частните станции отчита 70 микрогра на куб. м. , в ЖН "Левски" - 85, пише Марица.

Кристално чист въздух отчитат частните станции в морските ни градове Бургас и Варна. Не така обаче изглежда положението в Айтос и Ямбол, където стойностите на фините прахови частици са от два до 4 пъти над нормата.

Над осем пъти обаче е замърсяването на въздуха в Панагюрище, там датчиците отчитат 437. Над три пъти прах във въздуха отчита една от станциите в Асеновград. Над четири пъти са ФПЧ10 в село Марково и Браниполе.