Опасно: Вносният зарзават е пълен с химикали!

Актуални новини
15:14 - 25 Юни 2021
4147
Опасно: Вносният зарзават е пълен с химикали!

Родното производство на плодове и зеленчуци се срива за сметка на вноса. В периода 2019-2020 г. сме произвели три пъти по-малко краставици, доматите пък намаляват с над 26 000 тона. 

Според статистиката, докато през 2019 г. произведеното количество домати достига 95 000 тона, през изминалата година то спада до 69 000 тона. Краставиците пък намаляват от 26 502 до 8 352 тона. Вносната продукция по рафтовете на веригите и пазарите у нас обаче продължава да расте. През 2019 г. сме внесли около 83 000 тона домати, a през 2020 г. количеството им се увеличава до  86 000 тона.

Междувременно родните зеленчукопроизводители не успяват да пласират цялата си продукция, тъй като цените й са по-високи от тези на вносната продукция. 

Освен, че са евтини обаче, вносните продукти често са опасни. Според производители у нас, колегите им в чужбина обработват продукцията си с химикали, за да издържат по-дълго. Голяма част от плодовете и зеленчуците се движат в сивия сектор, заради което не са проверявани, когато влизат в страната. Веществата, с които са третирани, са много опасни за здравето.

Някои плодове и зеленчуци съдържат голямо количество пестициди. Дори обелени, те пак съдържат вредни химикали, установили изследвания. Сред тях са ягоди,ябълки, спанак, праскови, нектарини, домати, круши, череши и др.

Излагането или прекомерният прием на препарати или техни отлагания, могат да имат негативен ефект върху здравето. Техните съединения се включват в метаболитните процеси и могат да се отлагат и в човешкия организъм. Проблемите за здравето могат да бъдат дерматологични, неврологични, репродуктивни и с канцерогенен характер.

Съвет:

Ако не сте сигурни в произхода и качеството на това, което купувате е добре да заложите на по-старателно измиване. Понякога измиването само с чешмяна вода може и да не е достатъчно. Добавянето на малко сода бикарбонат към пълна купа с вода може да „извлече“ токсичните химикали от кората. Друг вариант е накисването им в студена вода за 30 минути.