Опитът на ДБ за преброителни центрове на вота не успя

Идеята, предложена от Надежда Йорданова, подкрепиха само ПП и Стефан Янев

Новини
12:35 - 01 Декември 2022
1574
Опитът на ДБ за преброителни центрове на вота не успя

След поредица от въпроси за неизяснени въпроси около функционирането на преброителните центрове, които "Демократична България" искаше да въведе в Изборния кодекс, идеята им не срещна подкрепата на депутатите. Предложението, изчетено от Надежда Йорданова от трибуната, получи едва 68 гласа "за", "против" бяха 150. Идеята подкрепиха единствено ПП, ДБ и "Български възход".

За Христо Гаджев от ГЕРБ предложението за центровете не е ново, но ще е трудно изпълнимо особено в големи избирателни райони. Даде пример със столичния "Люлин", където има 132 секции и това означава 7 центъра, които трябва да бъдат разположени някъде. Ще стане кошмар, прогнозира той. И посочи, че след експеримента в Бобошево е посочено, че той работи за малко райони, такива с по 25-30 секции максимум. Според Гаджев още тогава ЦИК е предупредил, че се създават затруднения за съдебния контрол.

Надежда Йорданова от ДБ обясни, че сега, ако при отваряне на чувалите се установи грешка, това влияе на резултатите от секцията, а сега ще е за целия изборен участък. Според нея това няма да препятства заинтересованите лица да упражнят правото си на съдебно оспорване.

Йорданова разкри, че обикновено грешките при преброяването се дължат на умората на хората в  СИК, които след 10-14 часа работа, е съвсем логично да сбъркат.Грешките се дължат на човешка умора, това е, констатира бившият правосъден министър.  

СИК няма да брои, а това ще се случва в центровете под надзора на наблюдатели, обясни бившият министър на електронното управление Божидар Божанов. Машинният вот ще е преброен от машината, неговият протокол ще е привнесен и добавен към броенето в центровете, обясни той.

Мирослав Иванов от "Промяната" заяви, че "концептуално това предложение е добро", но се оплака от липсата на дебат. Според него е по-важно да има действително преброяване, дори то да отнеме 24 часа, пред това вотът да е изкривен.

Подменяме ролята на СИК, контрира ги Бранимир Балачев от ГЕРБ. Той попита защо не вярват на тези хора, които партиите само са изпратили в СИК, а правят "нещо като въззивна инстанция и предлагаме преброителни пунктове". Юристът пресметна, че това ще трябват по160 центъра с определен брой членове, а разходите ще са по около 1 млн. на избор, което допълнително ще утежни сметката за вота.

"Няма друго предложение, с което да премахнем волните или неволни грешки при попълването на протоколи. Очакваме хиляди грешки с хартиената бюлетина, тези центрове ще гарантират честен процес и по-малко грешни", настоя Мартин Димитров от ДБ. И призова да се запаси и машинния протокол, за да не се мултиплицират човешките грешки. Той смята, че ГЕРБ, ДПС и БСП не ги притеснявали "ония ужасни практики от миналото и искат да ги върнат". Има ли дори една грешка от машинно преброяване, попита той.

"Има грешки при машинното гласуване, посочвахме ги тук, протоколите са налични. Има доста примери. Не предлагаме и не подкрепяме преброителните центрове, защото предлагаме преброителни машини" включи се и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, напомняйки законодателните идеи на движението. Иван Манев от ПП го контрира, че пред парламентарната комисия ЦИК са посочили, че при преброяването машинните бюлетини се е оказало, че машината не е сбъркала, а грешката е била в хората, които са броили.

Васил Пандов от ПП се ядоса, че депутатите дискутират преброителните центрове, а отново се насажда недоверие към машините. Според него никой не е доказал манипулация нито на машините, "нито на т.нар. вълшебни флашки, в които няма нищо вълшебно". Карадайъ обаче настоя, че ако в една машина софтуерът прави грешки, ще прави такива и в другите. И се закани да разпечата още протоколи с разминавания в разпечатания протокол от машината.